nieuws

Ook scheuren ontdekt in oostgevel Van Gogh Huis

bouwbreed

nieuw-amsterdam – Hoewel is gebleken dat ook de oostgevel van het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam geheel moet worden herbouwd, kan het gerestaureerde historische pand volgens planning na de bouwvak worden opgeleverd. Eind maart stortte een hoek en een deel van de voorgevel van het huis gedeeltelijk in.

Over de oorzaak van de instorting zijn de deskundigen het volgens woordvoerder R. Barkhof van de Stichting Van Gogh & Drenthe inmiddels eens.

“Door het graven van een geul waar beton in zou worden gestort, is de boel gaan glijden. Zand, en een deel van de door trillingen van het verkeer aangetaste fundering, is meegeschoven. Daardoor is de boel naar beneden gekomen. Aannemer Kuilman uit Schoonebeek, die beschikt over een calamiteitenverzekering, heeft inmiddels kenbaar gemaakt de schade op zich te nemen. Voor onze stichting heeft het incident dus geen financiele gevolgen.”

In het Van Gogh Huis zijn de essentiele historische delen, zoals de kamer van Van Gogh en de gelagkamer, allemaal intact gebleven. Geluk bij een ongeluk is dat de restauratie door de instorting op sommige onderdelen nu zelfs sneller verloopt dan vooraf de bedoeling was. “De helft van het pand is inmiddels verdwenen. Het geheel herbouwen van een gevel is eenvoudiger en gaat nu eenmaal sneller dan het gedeeltelijk restaureren van een gevel. Dat maakt de zaak een stuk eenvoudiger.”

Een noodconstructie, die meteen na de instorting is aangebracht, moet ervoor zorgen dat de rest van het Van Gogh Huis, waar de beroemde schilder in 1883 drie maanden logeerde, gevrijwaard blijft van verdere verzakkingen of instortingen. Woordvoerder Barkhof is daar dan ook niet meer bang voor.

“Toen we na de instorting ook allerlei scheuren in de oostgevel ontdekten en bleek dat die wand van de grond af moet worden herbouwd, zakte me de moed wel even in de schoenen. Gelukkig valt de schade erg mee”, zegt Barkhof opgelucht. “Al biedt het pand, doordat de helft nu met de grond gelijk is gemaakt en de kap van het dak tijdelijk is verwijderd, een nogal trieste en verwaarloosde aanblik”, voegt hij eraan toe.

Reageer op dit artikel