nieuws

Nieuwegein maakt einde aan ratjetoe in stadshart

bouwbreed

nieuwegein – Het gemeentehuis van Nieuwegein is een draak van een gebouw. Veel beton en een sombere uitstraling. Wethouder Kees de Bruin (VVD), verantwoordelijk voor de revitalisatie van het stadshart van de vroegere groeikern, zal dan ook geen traan laten als deze zomer de slopers komen om het relatief jonge, door armoedige architectuur gekenmerkte schepsel definitief met de grond gelijk te maken.

Het moet het startsein zijn voor een ongeveer 1,7 miljard gulden vergende, ambitieuze operatie om het centrum van Nieuwegein fraaier en bruisender te maken. Als die slaagt, kan straks in de verre omtrek niemand de plaats van het stadshart meer ontgaan. Want op het viaduct van de Zuidstedeweg (over de Hollandsche IJssel) is een kantoorflat gepland van 35 verdiepingen, hoger dan de monumentale Domtoren in buurgemeente Utrecht.

“Hoe hebben ze het ooit zo kunnen maken”, vraagt wethouder De Bruin zich hardop af, terwijl hij door de gangen van het gemeentehuis beent. Even later, na een korte stilte, geeft hij zelf het antwoord.

Moeilijk

“Het hele stadscentrum van Nieuwegein is gebouwd in economisch moeilijke tijden. Het eerste stukje stamt nog uit een periode dat er wel geld genoeg was. Het idee was toen om een centrum te maken met bakstenen gebouwen en grachten. Dat plan is echter nooit in zijn geheel gerealiseerd, omdat het snel slechter ging met de economie en omdat de woningmarkt instortte. Maar de pioniers van Nieuwegein moesten wel hun voorzieningen krijgen. Dus werden de afgelopen twintig jaar tal van gebouwen neergezet die niets met elkaar te maken hebben. Niet in hun vorm, niet in hun massa en niet in hun architectuur.”

“Het is een ratjetoe geworden. Een soort hagelslag”, vervolgt De Bruin. “Bovendien is de openbare ruimte tussen de gebouwen te armoedig om ze met elkaar te kunnen verbinden. We moeten er nu dus voor zorgen dat we, door hier en daar wat te slopen, nieuwbouw te realiseren en de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren, Nieuwegein een moderne binnenstad geven die samenhang vertoont”, verklaart hij de plannen.

Streefcijfers

De streefcijfers die in 2010, of hooguit in 2012, in Nieuwegein moeten zijn gerealiseerd, zijn indrukwekkend. Zo moet het aantal vierkante meters winkels en baliefuncties worden uitgebreid van 29.195 nu tot 70.745, kantoren van 56.150 tot 246.700, culturele voorzieningen van 5420 tot 34.500 en woningen van 104.800 tot 166.800. Alles moet worden gerealiseerd in dezelfde carre. Dus gaat het centrum van Nieuwegein na het slopen van een aantal panden en het volbouwen van hoeken die nu nog min of meer braak liggen, flink de lucht in.

Op pagina 3: Ambitieus plan laat kern groeigemeente de hoogte in gaan.

Reageer op dit artikel