nieuws

‘Nederlandse’ schoorsteen topattractie Dublin

bouwbreed Premium

dublin – Nederland is zo plat als een dubbeltje maar Nederlandse bouwers werken graag op hoog niveau. Waar Hollandia in Londen het inmiddels razend populaire London Eye optrok, heeft Prince Cladding een punt neergezet in Dublin. De onlangs voor het publiek geopende ‘The Chimney’ biedt een schitterend panorama over de Ierse hoofdstad.

De naam van de attractie moet in de meest letterlijke zin worden begrepen. Bovenop de 104 jaar oude schoorsteen van de voormalige Jameson whiskeydistilleerderij is een hypermodern uitkijkplatform geplaatst. Je kunt er komen met een glazen lift die je in een klein minuutje naar het 67 meter hoge uitkijkplatform brengt. Sportievelingen kunnen de wenteltrap met 257 treden nemen, in de oude schoorsteen.

De binnenzijde van de gemetselde toren is opnieuw bekleed met een betonnen cilinder. Anders zou de beklimming tussen meer dan een eeuw oude stenen levensgevaarlijk zijn. Gewerkt is met gegleden betonnen schachten. Daaronder een gigantische fundering, die de puntlas bovenop de toren opvangt. Het stalen geraamte van het uitkijkplatform, dat 30 ton weegt, is prefab in Nederland gemaakt.

“Het tekenen, ontwerpen, berekenen, fabriceren en plaatsen, alles hebben we zelf gedaan. Eerst hebben we hier de constructie overeind gezet en alle inmeetelementen gepast, om zeker te weten dat het in orde is. De opdrachtgever is hier komen kijken, na goedkeuring hebben we het geheel als bouwpakket naar Dublin verscheept”, zegt Henk Prins, de trotse directeur van Prince Cladding.

Populair

Binnen een paar weken zat het platform op zijn plaats. Volgens Prins viel het werken op de smalle hoge schoorsteenrand wel mee. De verkeerstorens voor Schiphol en Kuala Lumpur Airport die het bedrijf maakte, waren respectievelijk 100 en 140 meter hoog.

De Chimney blijkt snel populair te worden en oogst brede instemming. “We zijn er gelukkig mee”, zegt Prins. “Het is in Ierland niet altijd even gemakkelijk jezelf te organiseren. De bouw ter plekke is nogal grof. Het is soms moeilijk communiceren, maar dat heeft meer met de aannemersorganisatie te maken dan met het eindproduct. Wij zijn heel content met de toren en blij dat we eraan mochten timmeren. De klant is tevreden, bezoekers vinden het mooi dus wat wil je nog meer”.

In Ierland en Engeland ontbreekt het niet aan vergelijkbare schoorstenen die voor relatief weinig geld een attractie kunnen dragen. Prins wil best meewerken aan meer panoramaschoorstenen. “Als de architect dat wil, doen we het graag”, beaamt hij. “We hebben expertise. Maar voor ons blijft deze Chimney toch vooral een aardige afgeleide. Ons echte exportproduct zijn koepels voor verkeerstorens.”.

Opdrachtgever en projectontwikkelaar Terry Devey, die de omliggende wijk Smithfield herbouwt, is blij met een spraakmakend bouwwerk voor een relatief kleine investering. “Ik denk dat het een van de topattracties van Dublin wordt”, laat hij weten.

Karakter

De Chimney brengt bezoekers meteen op de hoogte van de veranderingen die Dublin ondergaat. Begrip ontstaat voor de heftige discussies die in de pubs beneden worden gevoerd tussen degenen die het karakter van de stad willen bewaren en de modernisten die de trotse brul willen laten horen van de Keltische tijgereconomie.

In weinig Europese hoofdsteden wordt zo enthousiast en ingrijpend gebouwd als in de Ierse hoofdstad, het visitekaartje van succesvolle, hoofdzakelijk door de EU gefinancierde stadsvernieuwing. Vijf jaar geleden zouden weinig toeristen zich hebben gewaagd in de wijk Smithfield, waar de Chimney staat. Maar dit lang vergeten en wat ruige deel van Dublin herkent zichzelf niet meer. Een nieuw hotel staat er al en onlangs is het ‘Ceol’-centrum geopend, gewijd aan de populaire Ierse muziek.

Een lift brengt de bezoeker naar het uitkijkplatform op de schoorsteen van een voormalige whiskeystokerij.

tfiortopghjoptyu

Reageer op dit artikel