nieuws

Marktleider speciale deuren klimt uit dal

bouwbreed

grouw – Mismanagement zorgde ervoor dat deurenfabrikant Van Vuuren BV in het Friese Grouw in 1998 op de rand van de afgrond balanceerde. Maar de vorig jaar aangetrokken nieuwe directeur Ing. J. Lodewijk heeft de onderneming inmiddels flink gereorganiseerd.

Werd in 1998 een verlies geleden van 4 miljoen op een omzet van 13 miljoen, 1999 was het omslagjaar met een hogere omzet. “Dit jaar verwachten we met een minimaal plusje af te sluiten” vertelt Lodewijk, die eveneens een volumestijging van 25 procent verwacht. Vorig jaar steeg de productie met 23 procent.

Het grootste probleem dat Lodewijk aanpakte in de korte tijd van zijn directeurschap was de organisatie binnen het bedrijf. Kwamen er voorheen vele telefoontjes binnen met de vraag waar de bestelde deuren bleven, nu is het op dat front erg rustig.

“We hebben nu een levertijd van zes weken met een leverbetrouwbaarheid van meer dan 98 procent”, benadrukt de van Philips afkomstige directeur.

Productielijn

Daarmee doelt hij op het hele traject, van het moment dat een order binnenkomt totdat het bestelde product de fabriek verlaat. “En dan liggen ze de laatste week al op voorraad om op de flexibiliteit van de klant in te spelen.”

De productielijn van het bedrijf werd gereorganiseerd door inkoper P. Tolsma. “Hij wist wat er fout was en hoe dat aan te pakken”, legt een tevreden directeur uit. De productie verloopt veel vlotter en bovendien is er minder uitval, onder andere doordat de ISO-normering nu gemotiveerd wordt opgepakt. “Eigenlijk is elke werknemer afnemer van z’n collega’s in het productieproces”, stelt Tolsma, die tegenwoordig de productie leidt.

Inmiddels heeft de onderneming zich opgewerkt tot marktleider in speciale deuren. Deze ‘specials’ hebben kogel- en stralingwerende eigenschappen, of zijn uitgerust met elektronische sloten en detectiesystemen, terwijl combinaties ook mogelijk zijn.

De gepantserde en beveiligde zijn populair bij banken. Rabobank Nederland bijvoorbeeld standaardiseerde op het systeem van Van Vuuren, om de geldautomaten binnen in de bank goed af te sluiten.

Deze deuren gaan eveneens naar de laboratoria van olie- en medische multinationals. “Zij willen terreurbestendige deuren, omdat er mensen zijn die het niet met hun proeven eens zijn”, aldus Lodewijk laconiek. “Deuren van dit type exporteren we ook binnen Europa”, voegt Wils aan toe.

Waterafstotend

Tot de ‘specials’ behoren ook deuren in afwijkende maten, of deuren voor natte toepassingen. Slagerijen bijvoorbeeld willen waterafstotende deuren die niet schimmelen.

Van de jaarlijkse productie van 75.000 deuren zijn er rond de 15.000 ‘specials’. De overige zijn standaardtypen voor de utiliteits- en de betere woningbouw. De Picofort is een met harde kunststofplaat beklede binnendeur, de Picofine heeft edelfineer als sperlaag, terwijl de Picopre een machinaal voorgeplamuurde en beklede binnendeur met randhout rondom is. De gangbare types zijn uit voorraad leverbaar.

Kerngegevens:

Naam: Van Vuuren BV

Directie: Ing. J. Lodewijk.

Opgericht: 1883.

Vestigingsplaats: Grouw, voorheen ook Eindhoven.

Omzet: meer dan 16 miljoen over 2000.

Personeel: 65 mensen.

Productie: 60.000 standaarddeuren

15.000 ‘specials’.

Afzetgebied: Standaarddeuren voornamelijk in Nederland.

‘Specials’ hoofdzakelijk Europa, maar ook de Antillen.

Winst: 1998 : 4 miljoen verlies. 1999 : turnaround. 2000 : uit de rode cijfers.

Keurmerken: ISO 9002.

KOMO keur.

Reageer op dit artikel