nieuws

Lillo: mooie molen op rare plek

bouwbreed Premium

lillo – Een eenzaam aandenken aan het dorpje Lillo. En nog op de verkeerde plaats ook. Aan de locatie is niets meer te doen. Het monument zal tot in lengte van dagen tegen een achtergrond van de Antwerpse petrochemie staan. Maar dan wel in de oude glorie. Want de restauratie van korenmolen De Eenhoorn is op een haar na klaar.

In de jaren zestig moest het dorpje Lillo wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De Eenhoorn, in de volksmond de Witte Molen genoemd, bleef gespaard.

Het rijksmonument werd echter niet verplaatst naar het nog bestaande Lillo-Fort, een plaats waarvan men achteraf zegt dat het een betere bestemming voor de molen was geweest. Nee, de trots van Lillo werd steen voor steen afgebroken en vlakbij de Tijsmanstunnel gezet.

Dat was het resultaat van een politieke tweestrijd, gewonnen door de toenmalige havenschepen Tijsmans. Inderdaad, diezelfde van die tunnel.

De Eenhoorn, bouwjaar 1735, is een van de oudste molens van Belgie. Tientallen jaren lang had het weer vrij spel in het aftakelingsproces. In 1990 waaiden tijdens een storm zelfs de wieken eraf. Twee jaar geleden werd het plan geboren de molen nieuw leven in te blazen. Een van de initiatiefnemers is BASF, een van de buren van de molen. Yves Kinet, werkzaam bij het chemieconcern, werd voorzitter van het steuncomite Molen De Eenhoorn.

Molenhuis

Er is al veel gebeurd. Met behoud van de nog bruikbare spullen is de binnenkant van de molen vernieuwd. Er is een nieuwe gaanderij gekomen, het houtwerk aan de buitenkant is onlangs geinstalleerd. De buitenkant is gezandstraald en opnieuw gevoegd.

Het wachten is nu op de wieken. Met een speciaal konvooi komen de gevaarten in juni van een molenbouwer elders in het land naar het havengebied. In de tussentijd hoopt Kinet dat het een paar weken mooi weer blijft, zonder regen. Want dan zijn de stenen droog genoeg voor de witkwast die er een paar maal overheen moet.

Kinet hoopt nog op toestemming om een molenhuis te kunnen bouwen, maar daarvoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Als tweede op zijn verlanglijstje staat een voetpad van Lillo-Fort naar De Eenhoorn. Als de molen helemaal in ere is hersteld, wordt het monument opengesteld voor bezoekers.

Reageer op dit artikel