nieuws

Leeuwarden moet meer vernieuwen

bouwbreed

leeuwarden – De Friese hoofdstad Leeuwarden moet meer aan stedelijke vernieuwing doen. Dat stelde staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting op werkbezoek aan Leeuwarden. De staatssecretaris bezocht de stad als eerste gemeente die geld krijgt uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV).

De huidige planaanpak is, volgens Remkes, niet voldoende om binnen tien jaar uit te komen op de gewenste verhouding tussen huur- en koopwoningen. Zelfs na de uitvoering van de onlangs aangekondigde stadsvernieuwingsplannen in de wijken Achter de Hoven en Bilgaard blijven er nog teveel huurwoningen over. Remkes vindt dat Leeuwarden snel met een derde project moet komen.

Wethouder B. Bilker stelt de uitspraken van de staatssecretaris zeer op prijs. Remkes dringt aan op snelheid, terwijl in de raad vooral de PvdA fractie aandringt op temporiseren. ”We moeten uitkijken, anders lopen we miljoenen mis”, realiseert de wethouder zich.

Overigens is hij het niet eens met de cijfers die Remkes hanteert. Het verraste Bilker te horen dat Leeuwarden de doelstelling koop/huur niet haalt. Hij wil eerst de cijfers nog eens goed bekijken.

Voor de eerste fase, tot 2004 heeft de Friese hoofdstad 32,2 miljoen gekregen van Remkes. Na 2004 kan de gemeente nog een bijdrage verwachten als de eerste fase goed verloopt. In het herstructureringsprogramma heeft Leeuwarden nog een tekort van 165 miljoen.

Reageer op dit artikel