nieuws

Kleemann und Reiner laat mobiele breekreuzen zien

bouwbreed

goppingen – Machine- en installatiebouwer Kleemann und Reiner uit het Zuidduitse Goppingen hebben in een ‘show aan huis’ vrijdag en zaterdag hun reusachtige mobiele breek- en zeefinstallaties aan de internationale markt laten zien.

In totaal waren in de fabriekshal en op het buitenterrein twintig installaties tentoongesteld. Vele importeurs, veelal vergezeld van hun klanten, kwamen kijken. Uit Nederland was importeur Van der Spek Vianen met een bus vol (aspirant-) klanten komen opdagen.

De show was een momentopname, want de kostbare installaties worden op bestelling en geheel naar de wensen van de klant samengesteld. Meer motorvermogen, een grotere of kleinere breker, kortere of langere transportbanden, het is volgens de fabrikant geen probleem.

Vervoeren

De installaties zijn in principe mobiel: onder elk gevaarte zitten rupsbanden voor verplaatsing op de bouwplaats. En diverse machines zijn dusdanig geconstrueerd dat zij _ met een extra onderstel _ aan een trekkend voertuig kunnen worden gehangen, waardoor de rupsen enkele tientallen centimeters boven de grond komen te hangen en de installatie te vervoeren is. Vervoer per dieplader is natuurlijk een andere mogelijkheid.

De installaties van Kleemann und Reiner _ in 1980 ontstaan toen Reiner de firma Kleemann und Hildebrand, machinebouwers sinds 1857, overnam _ zijn ontwikkeld om gecombineerd te kunnen worden. Kaak- en slagbrekers passen aan de nabreek- en zeefinstallaties en kunnen zo een complete lijn vormen.

Dieselmotor

Kleemann und Reiner bouwt verschillende typen. De Mobirex is een universele breekinstallatie met opgave-eenheid en voorafzeving. De slagbreker kan worden geleverd in breedten van 1000, 1270 of 1400 millimeter. De grootste heeft een capaciteit van 500 ton per uur, de kleinste hapt altijd nog 200 ton per uur weg.

De diverse typen zijn optioneel uit te rusten met afstandsbediening, sproei- en afzuigsystemen en een magneetband. De breker wordt aangedreven door een dieselmotor (van Scania), de rest van de installatie wordt aangedreven door een generator.

De Mobicat is een kaakbreker met opgave-eenheid en voorafzeving. De kaakbreker is leverbaar in breedten van 800, 1000, 1250 of 1400 millimeter en kan enkelvoudig of dubbelwerkend worden geleverd. De capaciteiten varieren van 180 tot liefst 600 ton per uur. Sommige van de machines zijn alleen geschikt voor het verpulveren van natuursteen, andere kunnen ook met ijzer gewapend beton aan.

Grootste

De grootste van dit type is een zeer robuuste machine met een opgavetrechter van vijftien kuub en een kaakopening van 1400 bij 1130 millimeter. De drukvastheid is 35 kN/cm2. Veel aandacht is besteed aan de geluidsniveaus. In de diverse Europese landen worden de eisen ten aanzien van het geluid steeds scherper.

De Mobifox is een nabreekinstallatie, dus heel goed te combineren met een Mobirex of Mobicat, leverbaar als slagbreker of kegelbreker in verschillende formaten. De zeven kunnen drie of vier verschillende korrelgrootten sorteren.

De Mobicone is eveneens een nabreekinstallatie, die in drie typen leverbaar is. De machine kan vooral harde gesteenten aan. De kleinste verwerkt 220 ton per uur, de grootste 550 ton. De kegelbreker kan worden gevoed via de transportbanden van een breekinstallatie of rechtstreeks met de kraan of wiellader

Aantallen

De Mobiscreen is een mobiele zeefinstallatie en dus eveneens te combineren met de Mobirex of Mobicat. De installatie kan desgewenst twee, drie of vier korrelgrootten sorteren en afvoeren via starre of draaibare transportbanden. De transportbanden van alle machines kunnen worden voorzien van geintegreerde bandenwegers.

De installaties van de Zuidduitse fabrikant _ de stad Goppingen, vlakbij Stuttgart, is vooral bekend van de fabrieken van het modelspoorsysteem Marklin _ is weliswaar van oudsher bekend als machinebouwer maar de aantallen geproduceerde zijn gering.

Hooguit eenmaal per maand rolt er een installatie uit de fabriek. De omzet van Kleemann und Reiner was vorig jaar rond tien miljoen Duitse mark. De rekensom leert dan dat een installatie al snel _ afhankelijk van het formaat _ tussen zeven tot acht ton en anderhalf miljoen kost.

Reageer op dit artikel