nieuws

Klassiek raam met techniek van nu

bouwbreed

Arho Klassieke Vensters BV levert op maat houten replica’s van originele schuiframen. De ramen kunnen worden gemaakt van elke duurzame houtsoort met een roestvaststalen binnenwerk en dubbele beglazing en hebben een levensduur van vijftig tot honderd jaar.

M. Trompert van Arho: “We hebben de schuiframen ontwikkeld samen met TNO voor het technische binnenwerk en de Rijksdienst Monumentenzorg voor het historisch verantwoorde uiterlijk.”

In vergelijking met een origineel schuifraam heeft Arho het touw voor de geleiding vervangen door een sterkere band waar de contragewichten aan vast zitten. De geleiding van de band gaat via katrollen die op een roestvaststalen binnenwerk zijn gemonteerd.

De vensters van Arho worden toegepast in allerlei projecten in restauratie, renovatie en nieuwbouw. Trompert: “Woningbezitters willen steeds meer de sfeer van vroeger terugbrengen met originele ramen, maar we zijn ook bezig met architecten om juist moderne gebouwontwerpen van klassieke schuiframen te voorzien.”

Een van de komende projecten waaraan Arho gaat werken is de restauratie van het in 1987 afgebrande kasteel Heemstede in Houten. Het kasteel dateert uit 1645 en heeft volgens E. de Veld van Arho wellicht de oudste schuiframen van Nederland. Op basis van enkele redelijk in tact gebleven originele vensters en tekeningen heeft het bedrijf een replica kunnen maken.

Arho Klassieke Vensters, Den Haag, telefoon (070) 3265708.

Reageer op dit artikel