nieuws

Kijkduin baadt zich in kwaliteit

bouwbreed

den haag – Kijkduin is meer dan zee, strand en duinen. De badplaats moet het Knokke-imago krijgen, uitgroeien tot een ‘beach resort’. Het bedrijfsleven, verenigd in de Stichting Overleg Badplaats Kijkduin, heeft al diep in de buidel getast. Inzetten op kwaliteit, is het adagium.

Op een regenachtige, doordeweekse dag is het strand uitgestorven. Alleen de meeuwen verstoren de stilte. Vanaf de steigers rondom het Atlantic Hotel klinken vaag wat timmergeluiden. De viersterrenaccommodatie ondergaat een grondige opknapbeurt. De werkzaamheden zijn een vervolg op de renovatie en verlenging van de boulevard, die nu bij het hotel eindigt.

“Kijkduin is veel meer dan een boulevard”, stelt J. van de Weg. Hij is voorzitter van de Stichting Overleg Badplaats Kijkduin, waarin het bedrijfsleven van de badplaats zich heeft verenigd. “Kijkduin wil zich profileren als ‘beach resort’. Een verblijf hier moet een soort vakantiegevoel oproepen. Wat betreft sfeer vergelijkbaar met Knokke. De komende jaren willen we dan ook inzetten op kwaliteit.”

Rust

De vier kilometer lange en een kilometer brede kuststrook moet zich onderscheiden door een scala van kwalitatief hoge overnachtings-, verblijfs- en sportaccommodaties, uiteenlopende functies die elkaar completeren. Maar die slag mag niet ten koste gaan van het rustieke dat Kijkduin kenmerkt. “Rust is een onderdeel van die kwaliteit”, benadrukt de voorzitter. Hij spreekt van “een nieuwe levensfase”.

Van de Weg: “Kijkduin is een relatief jonge badplaats. De afgelopen 25 jaar is het een ontmoetingsplaats met winkelcentrum, hotel en boulevard. Het laatste decennium is het pas echt op de kaart gezet. Uit een analyse blijkt dat nagenoeg de helft van de bezoekers het zeefrontgebied direct verlaat na van de geboden voorzieningen gebruik te hebben gemaakt. De beach resort-

gedachte is dus eigenlijk een

logische ontwikkeling.”

Kijkduin werkt gestaag aan haar nieuwe imago. Komend najaar wordt begonnen met de uitvoering van de derde fase: de herontwikkeling van de openbare ruimte aan de landzijde van het winkelcentrum. Ambitieus onderdeel daarvan is de uitbreiding van de parkeergelegenheid aan de Zandvoortselaan.

Parkeergarage

Het plan is om het parkeerterrein van een extra laag te voorzien, een uitbreiding met 240 plaatsen. De voorziening moet in de duinen worden ingekapseld. “De parkeergarage is een essentiele aanvulling voor de badplaats,” stelt Van de Weg. Hij ziet het zeker niet als een aantasting. “Je kunt beter voorzieningen treffen en aan een vraag tegemoet komen, dan het wanordelijk laten gebeuren. In het weekend is het misschien niet toereikend, maar voor andere dagen is het een perfecte oplossing. Het kenmerkende van een beach resort is dat het niet alleen een weekendgebeuren is, maar dat er ook door de week goede voorzieningen zijn.” De ondergrondse oplossing wordt meegenomen in het bestemmingsplan.

Om de kwaliteitsslag te maken, hebben gemeente en bedrijfsleven de handen ineengeslagen. “Het bedrijfsleven toont veel initiatief, waardoor de gemeente eerder bereid is mee te investeren. De kunst is om de krachten te bundelen”, weet de voormalige directeur van de Stichting Promotie Den Haag uit ervaring.

De bedrijven in Kijkduin hebben al fors in de buidel getast. Metterwoon Vastgoed, eigenaar van hotel en winkelcentrum, heeft dertig miljoen geinvesteerd. Vakantiecentrum Kijkduinpark draagt uiteindelijk zo’n negentig miljoen bij aan de kwaliteitsverbetering. Ook particuliere initiatieven, zoals de golfbaan, hebben de badplaats nieuw cachet gegeven.

Zelf heeft Van de Weg als directeur van de Stichting Scheveningen Bad aan de basis gestaan van de transformatie tot deze ‘all

season’ plaats. “In tegenstelling tot Scheveningen is Kijkduin een jonge badplaats die al goed draait maar waar nog het nodige te verbeteren valt. Het aantal overnachtingen stijgt dit jaar naar een half miljoen. De gemeente heeft tot voor kort niet gerealiseerd wat voor kansen hier liggen.”

Zeehospitium

Op termijn moet de vervanging van het zeehospitium door vijftig bungalows met een gezondheidsfunctie extra kwaliteit toevoegen. Het kustgebied kan aantrekkelijker. De zogeheten puinduinen waar nu nog twee voetbalvelden in liggen, lenen zich bij uitstek voor een groene invulling. De optie is vooralsnog een Chinese tuin. Op zeer korte termijn moeten bloemperken en een fontein Kijkduin meer aanzien geven.

Van badplaats tot ‘beach resort’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels