nieuws

Informatietechnologie moet verkeer gaande houden

bouwbreed

amsterdam – De informatie- en communicatietechnologie (ICT) is onontbeerlijk om het verkeer gaande en de wegen veilig te houden. De tijd van steeds meer wegen bouwen om de toenemende mobiliteit het hoofd te bieden is voorbij. Wat nu nodig is, is meer ICT, meer innovatieve technologie, meer informatie en beter verkeersmanagement.

Dat stelde minister Netelenbos bij de opening van Intertraffic 2000, de vakbeurs op het gebied van verkeer en vervoer. ‘Slim’ is het woord voor de toekomst, aldus de minister van Verkeer en Waterstaat. Zij gaf een aantal voorbeelden van ‘slimme’ maatregelen. Naast rekeningrijden is dat onder meer het gebruik van korte afstandradio, waarmee buschauffeurs voorrang kunnen vragen bij verkeerslichten. Opmerkelijk is dat bij dit systeem ook auto’s beter doorstromen.

Fraude

Verder noemde zij het systeem van elektronische voertuigidentificatie, dat in 2005 zou moeten worden ingevoerd. Het doel hiervan is fraude met auto’s te voorkomen, veiligheid en doorstroming op de wegen te bevorderen, en stimulering van de markt om meer elektronische snufjes voor de auto’s te ontwikkelen. Binnenkort kunnen bedrijven inschrijven op proefprojecten in dit kader.

Automatische voertuigcontrole- systemen, slimme snelheidsregeling, dynamische routeinformatiepanelen en steeds meer snelheidscontrolesystemen zullen automobilisten dwingen zich aan bepaalde routes en snelheden te houden, aldus Netelenbos. “Rekeningrijden dwingt ze te betalen of op een andere tijd te rijden. Individuele automobilisten zullen een deel van hun vrijheid kwijtraken, maar uiteindelijk zal de beloning een beter doorstromend verkeer zijn.”

ITC geeft ook de mogelijkheid van een individuele benadering van het openbaar vervoer. Met een grote hoeveelheid informatie kunnen reizigers de verschillende manieren van vervoer op een slimme manier aan elkaar knopen, van trein en tram tot gehuurde fiets bijvoorbeeld, en zo een deur-tot-deurservice creeren, schetste Netelenbos een beeld van de toekomst.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels