nieuws

IBC voert serieuze overname-gesprekken

bouwbreed

den bosch – Het Bossche bouwconcern Koninklijke IBC voert “serieuze gesprekken” met zes mogelijke overnamepartners. Bestuursvoorzitter H.A. J. Bemelmans verwacht dat binnen enkele maanden een of twee acquisitiepogingen succesvol zullen zijn.

Vorige maand nam IBC al het Drachtse bouwbedrijf Offringa Boomsma Bouw over. Een aanwinst, omdat dat bedrijf specifieke ervaring heeft in de zuivelindustrie, ziekenhuizen en zwembaden. Vorig jaar was het bouwbedrijf niet actief op overnamepad. De verandering van de aandeelhoudersstructuur kreeg toen alle prioriteit. IBC is sinds een half jaar geen familiebedrijf meer. De participatiemaatschappijen Parnib en NPM Capital hebben elk 45 procent van de aandelen in handen. Het IBC-management bezit de overige 10 procent.

IBC wil zijn positie vooral versterken in regio’s waar het nu nog nauwelijks vertegenwoordigd is. Het concern denkt daarbij aan producenten van prefab, installatiebedrijven en aannemers die actief zijn op het gebied van projectontwikkeling.

Omzet

Met een goed gevulde orderportefeuille, van 1,3 miljard, een omzet van meer dan een miljard gulden en een nettowinst van 45 procent in 1999 (tot ruim 16 miljoen gulden) is IBC de top tien van Nederlandse bouwers genaderd. Over enkele jaren wil het bouwbedrijf, met een sterke, stevig groeiende vastgoedpoot, een omzet behalen van 2 miljard. Daarmee is het ook een aantrekkelijke overnamepartner geworden. De Raad van Bestuur beseft dat heel goed. Bemelmans: “We zijn een interessant bedrijf. We kunnen benaderd en gegeten worden. De realiteit van de markt valt niet te ontkennen. Die vraagt om schaalvergroting.”

Taboe

Maar, voegt hij er onmiddellijk aan toe, een dergelijke overname _ die meestal later de contouren van een fusie krijgt _ moet voor het bedrijf wel toegevoegde waarde hebben. Een overname moet passen binnen het plan van IBC de omzet te laten groeien tot 2 miljard en het nettorendement te verbeteren (van in 1999 2 procent tot over enkele jaren 3 a 4 procent).

Bovendien zou een overname of fusie niet strijdig moeten zijn met de huidige cultuur van het _ niet-beursgenoteerde _ bedrijf. Bemelmans zegt dat de toegevoegde waarde vooral voor de eigen medewerkers moet gelden. Want IBC is een prachtig bedrijf om voor te werken en dat moet zo blijven. Ir. Ph.R.J. Smits, lid van de Raad van Bestuur, vult aan: “Als het de medewerkers en klanten goed gaat, gaat het ook de aandeelhouders goed.” En omdat in de visie van de IBC-top bouwen en vastgoed mensen-business is, is in hun ogen een vijandige overname taboe.

Reageer op dit artikel