nieuws

Huur kantoren onder opwaartse druk

bouwbreed Premium

amsterdam – Tokyo is de duurste kantoorstad ter wereld. Londen en het Indiase Mumbai nemen de tweede en derde plaats in. Amsterdam, zo blijkt uit een onderzoek van het internationaal onroerend goed-adviesbureau Healy & Baker, staat 27e op de lijst van duurste kantoorsteden ter wereld.

Een vierkante meter kantoorruimte (A-locatie) kost in Tokyo 1129 dollar aan kale huur. De totale kostprijs komt zelfs uit op 1469 dollar op jaarbasis. In Amsterdam kost dezelfde ruimte gemiddeld 318 dollar kale huur of 341 als alle kosten zijn berekend.

Volgens het onderzoeks- en adviesbureau is er in grote delen van Europa een tekort aan nieuwbouw van kantoorruimte, met name wat betreft grotere units. Het tekort is het grootst in Amsterdam, Lissabon, Stockholm, Helsinki, Luxemburg en Helsinki. De beschikbaarheidsgraad is in deze steden lager dan 3 procent.

Tekort aan goede, kwalitatieve ruimte zal met name in en nabij Europese steden een verdere prijsstijging veroorzaken. Ook in Nederland staan de huurprijzen zwaar onder opwaartse druk. De 400.000 vierkante meter nieuwe kantoorruimte die in de loop van de komende anderhalf jaar in Amsterdam wordt gebouwd, is al voor het overgrote deel verhuurd.

Reageer op dit artikel