nieuws

Holzmann neemt de tijd voor Hillen & Roosen

bouwbreed

frankfurt – Philipp Holzmann maakt geen haast met de sanering van zijn buitenlandse deelnemingen. Het accent bij de drastische herpositionering ligt vooral in Duitsland, waardoor het afstoten van het Amsterdamse bedrijf Hillen & Roosen niet onder grote tijdsdruk staat.

“Vergeet niet dat we bezig zijn met het terugbrengen van het aantal deelnemingen van zeshonderd tot ruim driehonderd”, aldus een woordvoerder Griepentrog vanuit de concerncentrale in Frankfurt. “Het saneringsplan met het doel dat nog in de eerste helft van dit jaar af te ronden, is uiterst ambitieus. Zo’n 95 procent van het werk ligt in Duitsland.”

Voornaamste oogmerk van de sanering is volgens Griepentrog het verkrijgen van een grotere transparantie. “Dat de operatie geld oplevert, staat op het tweede plan. We concentreren ons op de vier strategische velden algemene bouw/hoogbouw, industrie, infrastructuur en facility management. Veel hebben we al gedaan, veel staat ook nog op stapel.”

Rechercheurs

Terwijl Philipp Holzmann weer succesvol de orderportefeuille vult, zoekt het Bundeskriminalamt intensief naar de oorzaken van het financiele debacle dat vorig jaar bij de Frankfurters aan het licht kwam. Het stadhuis van Keulen kreeg afgelopen week bezoek van tientallen rechercheurs die uitpluizen hoe de gigantische verliezen bij de KolnArena zijn versluierd. Talrijke contracten, verslagen en andere mogelijke aanwijzingen werden onder het oog van gemeentesecretaris Wimmer en burgemeester Schramma voor nader onderzoek in beslag genomen. Het onderzoek richt zich op de rol van vroegere directieleden van Holzmann en de mensen waar zij zaken mee deden.

Stroppenpot

De Frankfurter BHF-bank heeft vanwege onder andere de Holzmann-affaire de reserves in zijn stroppenpot met zestig procent verhoogd tot 550 miljoen gulden. Volgens directeur P. Gloystein van de tot de ING-groep behorende bank is alleen al 88 miljoen weggevloeid naar Philipp Holzmann.

Het bouwconcern zelf heeft recent weer voor een kwart miljard aan opdrachten binnengesleept. Zo kreeg dochter Imbau de opdracht in Hamburg voor negentig miljoen een kantoorpand te bouwen. In de Verenigde Staten renoveert voor eenzelfde bedrag Tompkins een gedeelte van een militair ziekenhuis in Pennsylvania. Andere opdrachten behelsen een bestralingskliniek in Freiburg evenals, samen met Bilfinger + Berger en Hirdes uit te voere, havenwerken in Kiel.

Reageer op dit artikel