nieuws

Handboek reikt oplossing aan voor schimmelvorming

bouwbreed Premium

rotterdam – Wie wil griezelen en zelf geen schimmels in huis heeft, moet het Handboek Vocht en Ventilatie pakken. Deze recente uitgave van ISSO en SBR laat ernstige gevallen zien van schimmelvorming in badkamers, slaapkamers en kruipruimten. Het boek geeft ook aan hoe de ongewenste flora voorkomen had kunnen worden.

Vocht in woningen is slecht voor de gezondheid van de bewoners en voor de toestand van de bouwkundige constructie. Niet altijd is een slechte ventilatie of condensatie de oorzaak. In het Handboek Vocht en Ventilatie staat een voorbeeld van schimmel aan het plafond van een inpandige douche. Ook na verbetering van de ventilatie verdween de schimmel niet. De eigenschappen van de toegepaste muurverf zijn doorslaggevend, legt het handboek uit.

Aan de andere kant zijn er voorbeelden waaruit blijkt dat condensatie geen schimmelvorming of schade aan de constructie teweeg hoeft te brengen. Dat gebeurt alleen maar als het condenswater in de constructie wordt opgesloten.

Averechts

Vaak werkt het ventileren van de constructie averechts, stelt het handboek. Er wordt dan nieuwe waterdamp aangezogen en de constructie koelt af. Het gevolg is toevoer van vocht, in plaats van de beoogde afvoer. Als de details echter voldoen en er geen sprake is van langdurige condens, optrekkend vocht of regendoorslag, is een goede ventilatie van de woning de oplossing.

In Nederland komen overwegend twee ventilatiesystemen voor: natuurlijke aan- en afvoer, respectievelijk natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer. De andere systemen (mechanische aan- en afvoer respectievelijk mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer) zijn zeldzaam. Bij geheel of gedeeltelijk natuurlijke ventilatie is het gedrag van de bewoners belangrijk.

Kierdicht

Uit recent onderzoek blijkt, dat zij geneigd zijn hun woning onvoldoende te ventileren en te luchten. Naarmate de woning meer kierdicht is, beter geisoleerd en gelijkmatiger verwarmd, neemt de effectiviteit van het ventileren af. Het vocht geeft schimmels en huismijten een kans, met alle gevolgen voor de gezondheid van de bewoners. Als het aan de auteurs van het handboek ligt, hoeft dat niet meer te gebeuren. Nu de ontwerpers en de bewoners nog.

Het Handboek Vocht en Ventilatie is te verkrijgen bij de Stichting Bouw Research, telefoon (010) 2065959.

Reageer op dit artikel