nieuws

Grote aankoop voor Rodamco UK Overname door dochter Haslemere Estates kan Scottish Metropolitan weer vaart geven

bouwbreed

rotterdam – Haslemere Estates, een volle dochter van Rodamco UK, heeft een bod uitgebracht op alle uitstaande aandelen van Scottish Metropolitan Property. Dit is een investeringsmaatschappij in winkelcentra, kantoor- en bedrijfsgebouwen. Op kleine schaal doet Scottish Metropolitan ook aan projectontwikkeling.

Het bod bedraagt 116,5 pence per aandeel in contanten; 33 procent meer dan de slotkoers van Scottish Metropolitan op 26 april. Over de gemiddelde koers van het aandeel afgelopen jaar betekent het een premie van 30 procent. In totaal bedraagt het bod ruim een half miljard gulden.

Haslemere Estates heeft al 14,5 procent van de aandelen van Scottish Metropolitan in bezit en beschikt voor 42,7 procent van de aandelen over intentieverklaringen. Daarmee heeft Haslemere feitelijk 57,2 procent van de aandelen in handen.

Rodamco acht Scottish Metropolitan een goede aanvulling op de portefeuille. Het zou de aanwezigheid van Rodamco in Noord-Engeland en Schotland aanzienlijk versterken. Omgekeerd denkt Rodamco voor Scottish Metropolitan van nut te kunnen zijn bij probleemprojecten.

Vlottrekken

Volgens een woordvoerder van Haslemere Estates kan het actieve managementteam van Rodamco de noodlijdende projecten van Scottish weer vlottrekken. Zo heeft Scottish Metropolitan problemen met zijn Princes Mall in Edinburgh. De winkeleigenaren in dit centrum zeggen vrij massaal hun huurcontracten op. Een mogelijke aanleiding daarvoor zou kunnen zijn dat Scottish Metropolitan plannen heeft om het winkelcentrum te verbouwen en uit te breiden. “Wij hebben nog niet genoeg inzicht in de problemen rond Princes Mall om te kunnen zeggen wat we precies daaraan gaan doen. Maar we hebben wel al een paar goede ideeen”, onthult de woordvoerder.

Volgens deze woordvoerder valt het huidige management van Scottish niets te verwijten. “Zij zitten met een desastreuze nalatenschap van eind jaren tachtig. Die moesten ze opknappen. Daarin zijn ze weliswaar deels geslaagd, maar ze zijn een beetje ontspoord. Bovendien hebben zij zich daarmee erg ongeliefd gemaakt.”

Scottish metropolitan besloot eind jaren tachtig uit te breiden buiten Schotland, maar kwam in de problemen toen begin jaren negentig de vastgoedmarkt instortte.

Rodamco ziet voor zijn bod voldoende draagvlak bij de aandeelhouders van Scottish Metropolitan.

Reageer op dit artikel