nieuws

Flinke groeicijfers voor Spaanse bouw

bouwbreed

madrid – De bouwsector heeft afgelopen jaar fors bijgedragen aan de economische groei in Spanje. De productie steeg met 8,5 procent. Dat is ruim twee keer zo veel als de toename van het bruto nationaal product (3,7 procent). Dit heeft de Seopan, de vereniging van de grootste bouwbedrijven in Spanje, bekendgemaakt.

De groeicijfers zijn de hoogste sinds het begin van de jaren negentig, toen de 10 procent werd overschreden. De publieke investeringen in infrastructuur voor de Expo’92 in Sevilla en de Olympische Spelen in Barcelona waren daar toen debet aan. Nu zijn het vooral de prive-investeringen die hebben geleid tot een toename van de bouwactiviteiten.

Van de bouwproductie nam de overheid als opdrachtgever vorig jaar 22 procent voor haar rekening, een toename van 8 procent. De privesector was goed voor 78 procent, een groei van 9 procent vergeleken met 1998. Vooral de woningbouw zat in de lift. Die groeide met 13 procent. In totaal werden 520.000 nieuwe woningen gebouwd, wat een record is.

De verwachting is dat de groei dit jaar zal dalen tot 7 procent, vooral door de dalende vraag naar nieuwe woningen.

Reageer op dit artikel