nieuws

Essent voorspelt op energiemarkt chaos in 2001

bouwbreed

arnhem – Acht maanden voor de jaarwisseling vreest energiebedrijf Essent al voor chaos op de energiemarkt in januari 2001. “De problemen zullen velen malen groter zijn dan begin dit jaar,” voorspelt bestuursvoorzitter W. Wiechers. De rechter moest er toen aan de pas komen: mede door gebrek aan goede en duidelijke regels konden energieleveranciers niet aan voldoende stroom komen. De prijzen op de stroombeurs APX schoten omhoog.

Bij de presentatie van de jaarcijfers laakte de topman de trage rol van de overheid. Het kabinet wil de energiemarkt stapsgewijs liberaliseren. Een van de grootste problemen van de sector vormen de zogeheten bakstenen, onrendabele verplichtingen die de nutsbedrijven in het verleden zijn aangegaan. Minister Jorritsma moet daar nog een definitief besluit over nemen. Tegelijkertijd zal dan ook duidelijk worden onder welke voorwaarden de sector kan importeren.

De nieuwe Gaswet pakt volgens Wiechers voor de Gasunie (voor 50 procent eigendom overheid) gunstiger uit dan voor Essent. “Wij zijn verplicht ons netwerk- en leveringsbedrijf te splitsten. Voor de Gasunie gaat deze vlieger niet op. Ook worden we gedwongen bij de Gasunie te kopen.”

Essent overweegt naar de Europese mededingsautoriteit in Brussel te stappen.

Reageer op dit artikel