nieuws

Eindhoven Airport wint warmte uit platform

bouwbreed Premium

den haag – Eindhoven Airport werkt samen met Ooms Avenhorn aan een plan om het acht hectare grote platform van het vliegveld om te toveren in een zonnecollector. Het enige probleem is in feite nog de afzet van de opgewekte warmte. De luchthaven hoopt nog dit jaar een akkoord te bereiken over de levering van warmte aan de Vinex-locatie Meerhoven.

Aanvankelijk was Eindhoven Airport van plan het systeem al aan te leggen bij de uitbreiding van het platform, die nu aan de gang is. In de praktijk waren er echter toch meer problemen dan eerst werd gedacht. Zo was Ooms nog bezig met een verbetering van het warmteterugwinsysteem, waarvoor in Avenhorn een proefproject is opgezet. Verder moest de afzet van de warmte nog worden geregeld.

Bij een project met deze grootte, ongeveer acht hectare, komt zoveel warmte vrij, dat er naast de behoefte van het vliegveld zelf nog een kantorencomplex en zo’n 3500 woningen kunnen worden verwarmd en gekoeld. Samen met energiebedrijf Essent wordt nu gesproken met de gemeente Eindhoven en diverse projectontwikkelaars over de afzet van de warmte in Meerhoven. Deze nieuwe wijk is ideaal gesitueerd, pal naast het vliegveld. Het kost evenwel de nodige moeite om de neuzen van alle betrokken instanties dezelfde kant op te krijgen. Woordvoerder Smit van de luchthaven is echter optimistisch over het rond krijgen van de plannen. Het liefst al voor de uitvoering van fase 2 van Meerhoven, maar desnoods pas bij fase 3.

Het plan voorziet in de overlaging van het platform en de aanleg van een buizenstelsel in het asfalt. Door hier ’s zomers koud grondwater door te voeren wordt het asfalt gekoeld. Het opgewarmde water kan weer worden opgeslagen in de bodem. De warmte kan via warmtewisselaars en warmtepompen ’s winters weer worden gebruikt.

Volgens Ooms Avenhorn kan het in samenwerking met WTH Vloerverwarming ontwikkelde ‘Road Energy System’ zonder problemen worden gebruikt voor het project op Eindhoven Airport.

Reageer op dit artikel