nieuws

‘Een loket biedt alleen maar voordelen’

bouwbreed

nuth – Uitzendbureau Start Bouw heeft sinds kort een ‘inhouse-vestiging’ bij het samenwerkingsverband SWV Bouw Opleidingen in Nuth. De bedoeling is om vanuit een loket fullservice dienstverlening aan te bieden aan de Zuid-Limburgse bouwbranche. Met andere woorden: wie zowel een leerling-metselaar als een tijdelijk secretaresse zoekt, kan terecht op hetzelfde adres.

Een uitzendbureau en een samenwerkingsverband die de handen ineenslaan. Het is even wennen. Nog maar een paar jaar geleden gingen er stemmen op om samenwerkingsverbanden zelf als uitzendbureau te laten optreden. Een onderzoek van de overkoepelende organisatie van samenwerkingsverbanden (Vesan) wees uit dat hiervoor goede mogelijkheden bestaan. In dat geval hadden de samenwerkingsverbanden en de uitzendbureaus als concurrenten tegenover elkaar gestaan.

Nu echter hebben ze elkaar juist gevonden, werken ze vanuit dezelfde locatie en zijn P. Donkers, directeur van SWV en H. van Bers, vestigingsmanager van Start uitzendbureau, graag bereid broederlijk naast elkaar te poseren voor de fotograaf.

Eigen terrein

Twee geloven op een kussen, daar slaapt toch de duivel tussen? Niets van waar, vinden Donkers en Van Bers. “Onze eerste prioriteit is dat de leerling zijn opleiding afrondt en een verantwoorde beroepskeuze kan maken”, zegt Donkers. “Uitzenden is een ander soort specialisatie. Wij houden ons niet bezig met uitzenden, Start gaat geen personeel opleiden. We blijven elk op ons eigen terrein.”

Van Bers knikt. “We gaan elkaar niet voor de voeten lopen, maar we vullen elkaar juist aan. Daardoor zijn er eigenlijk alleen voordelen verbonden aan deze constructie.” Zo kunnen jongeren die wel over voldoende technische vaardigheden beschikken, maar vanwege het theoretische gedeelte hun opleiding niet afronden, via Start toch in de bouw aan de slag. Met andere woorden, ze blijven behouden voor de bedrijfstak.”

Doorsluizen

Daarnaast zien de partners mogelijkheden om jonge mensen eerst kennis te laten maken met de bouw via Start om ze vervolgens door te sluizen naar het samenwerkingsverband. “Zo iemand geven we eerst een inzetbaarheidstest. Kan hij het werk aan? Is hij gemotiveerd? Vervolgens kunnen we hem een paar maanden laten werken in de bouw en hem doorsturen naar de SWV als hij inderdaad geschikt blijkt te zijn.”

Verder is het mogelijk uitzendkrachten via SWV bij te scholen. “We hebben langdurige ervaring met het geven van korte functiegerichte opleidingen”, zegt Donkers. “Tot nu toe hebben we zulke cursussen aangeboden aan personeel van aannemers, maar we zouden ze ook kunnen organiseren voor uitzendkrachten. We zijn er op berekend.”

Reageer op dit artikel