nieuws

Een Klaas op het octrooi was voldoende

bouwbreed

Het valt niet mee om uit rondhout een leuk hekje of speeltoestel te maken. Vooral het mooi laten aansluiten van de verschillende stukken hout is een hele opgave. En je vervalt al gauw in onaantrekkelijke stukken metaal om de verschillende delen hout met elkaar te verbinden. Het octrooi is pas onlangs uitgegeven, maar Kans Rondhout Verbindingssysteem (KRV) blijkt al ongeveer een jaar te koop.

octrooi nummer: o.a. 1009027

uitvinders: Ben Costa-Lorenzo en Klaas Kan

octrooihouder: Kan Palen BV

“Ik ben op zoek naar Klaas Kan”, zeg ik, “de man die dat octrooi op zijn naam heeft.” “U spreekt met Klaas Kan”, zegt de stem aan de andere kant. En ja, als hij tijd had zou hij me wel meer willen vertellen, maar vanavond komt het niet zo goed uit. Maar zijn vader kan alle informatie geven die ik zou willen. Die heet ook Klaas en ze hebben er samen aan gewerkt. Een Klaas op het octrooi was voldoende, zo heten ze per slot van rekening allebei.

Kan senior vertelt ’s avonds hoe de vork in de steel zit. Kan junior wilde een verbindingssysteem voor rondhout en was aan de gang gegaan met gaten boren. Ben Costa, die ook bij Kan Palen werkt, had suggesties voor de onderlinge verbinding. Wel stevig, maar niet mooi. Senior kwam met de uiteindelijke verbindingsmof, en daarna is het allemaal wat door elkaar gaan lopen. En welke Klaas Kan staat er nou op het octrooi? “Ik”, zegt senior, “met Costa, die er het meeste aan heeft gedaan, ere wie ere toekomt”.

Het is niet het enige octrooi van het bedrijf, er liggen nog wat voorlopige aanvragen op het gebied van impregneren.

Verbindingsstomp

Het octrooi komt op het volgende neer. Als je twee rondhouten, verticale staanders wilt verbinden door een horizontale rondhouten ligger, kom je er niet met gewoon een paaltje afzagen en dat er tussen timmeren. Wat bij balkjes nog wel tamelijk naadloos zou kunnen, lukt niet bij rondhout: onvermijdelijke grote kieren op de verbindingsplaats. Kan, Costa en Kan ontwierpen wat het octrooi een ‘verbindingsstomp’ noemt, met een schroef aan te brengen op de staanders. De stompen hebben dezelfde doorsnede als de ligger, die er met de kopse kanten tegenaan komt.

Daarna schuiven twee van tevoren op de ligger geschoven ‘verbindingselementen’ over de verbindingsstompen en de uiteinden van ligger. Het zijn een soort aluminium cilindertjes, aan de ene kant gewoon recht maar aan de andere kant zodanig gezaagd, dat ze mooi aansluiten op de ronde zijkant van de staanders.

Tenminste, dat kun je allemaal lezen in de octrooiaanvrage en het is te zien op de tekening. Maar als Kan senior zijn vinding in eigen woorden beschrijft, blijkt de verbindingsstomp in het uiteindelijke verbindingssysteem te zijn vervangen door een grote houtschroef met loodrecht op de kop een rechthoekig metalen plaatje van drie bij vier centimeter, met een dikte van ongeveer vijf millimeter.

Die wordt op de gewenste plaats in de staander geschroefd, waarbij het plaatje uiteindelijk horizontaal moet komen te liggen. De liggers zijn voorzien van een sleuf waar het plaatje net in past. Zoals er uiteindelijk twee Klazen Kan blijken te bestaan, zijn er dus ook twee octrooien voor het systeem. “Ach, u weet hoe dat gaat: je verbetert hier en daar wat en op een gegeven moment wil je die veranderingen ook weer octrooieren. Vandaar.”

Landelijk

De ontwikkeling van Kans Rondhout Verbindingssysteem (KRV) nam van begin tot eind zo’n 1,5 jaar in beslag, de octrooiaanvrage(n) stammen uit 1998. Pas begin dit jaar zijn de octrooien ‘uitgegeven’, maar het verbindingssysteem is al ongeveer een jaar te koop. Het is bedoeld voor landelijke hekwerken, in recreatiegebieden of op campings. In een lage vorm ook geschikt als antiparkeersysteem. Dan lijkt het een beetje op de lage hekjes langs een stadsgracht.

Kan levert het systeem in de vorm van kant-en-klare elementen: een staander met een, twee of drie liggers van gefreesd rondhout, compleet met bevestigingsplaatjes en verbindingsmoffen. Volgens de uitvinder is het systeem al behoorlijk populair bij paardenliefhebbers, onder andere voor het maken van zogeheten bakken, zeg maar een klein omheind stukje grond waarbinnen je een paard kunt afzonderen. En ja, de verkoop trekt langzaam aan. Afgelopen week nog bestelde Ponypark Slagharen voor de tweede keer een behoorlijke partij.

Joost Melten

Op een rondhouten staander (1) zit een verbindingsstomp (2) die met een houtschroef is vastgezet. De stomp heeft dezelfde doorsnede als de horizontale ligger (3), die er met de kopse kant tegenaan komt. Over de stomp en het uiteinde van de ligger schuift een aluminium mof (4), die naadloos (5) aansluit op de staander.

Reageer op dit artikel