nieuws

De laatste jaarcijfers

bouwbreed

Maandag ging de beurs, zoals we gewend zijn, kwakkelend van start. Lagere opening in verband met een lager slot op Wall Street, gevolgd door een bescheiden herstel, dat weer wegzakte als gevolg van te lage omzetten. De obligatiemarkt lag maandag zwaar onder vuur omdat beleggers bang waren voor een renteverhoging van de ECB, dit naar aanleiding van tegenvallende inflatiecijfers. De bouwfondsen vertoonden een gemengd beeld. Winst voor Geveke, dat nog kon profiteren van de overname van het Zweedse Cramo, maar verlies voor Grontmij, die toch de vrijdag ervoor met hele goede jaarcijfers was gekomen.

Dinsdag herstelde Grontmij zich weer en wist Geveke verder te stijgen.

Woensdag stelde de Opec teleur. De verhoging van de olieproductie blijft beperkt tot 1,4 miljoen vaten per dag, wat niet genoeg is om meer lucht te brengen in de olieprijzen. De koers van het aandeel Fugro, dat erg afhankelijk is van de olie- en gasmarkt, daalde.

Donderdag presenteerde ingenieursbureau Arcadis zijn jaarcijfers. Die lagen er goed bij en het aandeel kon dan ook ruim 5 procent winnen. Tevens kwam de ECB met het nieuws dat zij de rente vooralsnog ongemoeid laat. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft in ieder geval tot de volgende vergadering staan op 3,5 procent. De ECB vergadert tweewekelijks.

Vrijdag kwam BAM met zijn resultaten over 1999. De winst steeg met 30 procent en ook voor dit jaar ziet BAM weer een duidelijke verbetering van de resultaten. Het nieuws werd door beleggers gewaardeerd en de koers steeg. BAM is de hekkensluiter voor wat betreft de cijfers over 1999. Tijdens de diverse persconferenties is ons echter voldoende vuurwerk beloofd voor de halfjaarcijfers. De bouw zit duidelijk niet stil.

Reageer op dit artikel