nieuws

Chaos dreigt op Duitse sporen

bouwbreed

berlijn – Spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn moet alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat het verkeersnet ineenstort. Directeur Hartmut Mehdorf heeft 640 miljoen gulden vrijgemaakt om de grootste nood te ledigen. Samen met de al geplande investering steekt de Deutsche Bahn daardoor 2,1 miljard gulden in het onderhoud van het spoorwegnet.

In een begin deze maand opgestelde interne notitie van spoordochter DB Netz waarschuwt de directie dat bijna dagelijks om financiele redenen noodzakelijke bouwmaatregelen moeten worden uitgesteld. Alleen al in de nieuwe deelstaten kon 90 procent van de plannen niet ten uitvoer worden gebracht.

Moederbedrijf Deutsche Bahn wil niets weten van jammerklachten over de dramatische toestand van het onderhoud. Vanuit de centrale in Berlijn wordt verzekerd dat in de op 5 april gedateerde notitie slechts gewaarschuwd wordt voor de situatie die ontstaat als financiele steun uitblijft. Welnu, dat is volgens woordvoerder Dieter Hunerkoch bepaald niet het geval. Desondanks koppen bladen als Focus en de Berliner Morgenpost over de dreigende chaos op de rails.

Volgens Huhnerkoch heeft de Deutsche Bahn AG sinds de Duitse spoorhervorming in 1994 jaarlijks uit eigen middelen tussen de 2,8 en 3,4 miljard gulden beschikbaar gesteld voor het in stand houden van het spoorwegnet. Daarbovenop komen nog de jaarlijkse 2,3 miljard gulden voor investeringen ter vervanging van het bestaande net. Desondanks blijken de uitgaven niet voldoende, waarop directeur Mehldorn andermaal de portemonnee heeft getrokken en als noodverband 640 miljoen gulden beschikbaar stelt.

DB Netz beheert in Duitsland een spoorwegnet met een lengte van veertigduizend kilometer. In februari ontstond strijd met de bondsregering over de sanering van het spoor. Aanleiding was het almaar niet beschikbaar komen van door de overheid toegezegde financiele middelen. In het kabinet bleek verdeeldheid te bestaan omdat wel verkeersminister Klimmt maar niet zijn collega Eichel van Financien bereid bleek 2,3 miljard gulden over te maken op de rekening van de Deutsche Bahn. Inmiddels is het grootste deel van het bedrag naar het spoorbedrijf overgeheveld.

Geldnood houdt werken op onderhoudsprogramma

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels