nieuws

BouwRAI 2000 in teken van woonconsument

bouwbreed Premium

amsterdam – Met ruim 375 exposanten, diverse noviteiten, een keur aan themapaviljoens en een uitgebreid seminarprogramma opent dinsdag 11 april BouwRai 2000. Vier dagen lang is de Amsterdamse RAI de ontmoetingsplaats voor de opdrachtgevers uit de bouwwereld.

De BouwRAI 2000 staat deze editie voor een belangrijk deel in het teken van thema’s als ‘meer invloed voor de woonconsument’ en ‘stedelijke vernieuwing’.

Niet zo vreemd, want ondanks de nog krappe huizenmarkt worden woonconsumenten steeds kritischer en mondiger. Een beetje projectontwikkelaar heeft het oog gericht op de toekomst en speelt daar dus op in. Een ruimere keuze in producten, afgestemd op specifieke doelgroepen, leidt uiteindelijk tot flexibeler bouwen en afwerken.

Voorbeelden

Op de BouwRai zijn voorbeelden daarvan te zien. Zo besteedt de gemeente Almere aandacht aan consumentgericht bouwen. Een onderdeel van de beurspresentatie is de bouwexpositie ‘(ge)wild wonen’. Aan de hand van een modulair bouwpakket stelt de consument zijn eigen woning samen.

Een ander voorbeeld is het beursthema van STAWON, het platform voor ontwerpkennis voor woningbouw van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA).

STAWON vraagt zich nadrukkelijk af hoe het toch komt dat kopers van nieuwe woningen te weinig waar voor hun geld krijgen. Gekeken naar de prijs/kwaliteit-verhouding van de woningbouw vindt STAWON dat er te weinig budget beschikbaar is voor zaken die het woongenot verhogen.

Als voornaamste oorzaak noemt de organisatie de hoge grondkosten. Zowel op de stand als tijdens een seminar wordt op deze problematiek ingegaan.

Stedelijke vernieuwing

Met de aanpak van de naoorlogse wijken voor de deur, is de stedelijke vernieuwing evenmin een onderwerp waaraan voorbij kan worden gegaan.

Het platform hiervoor is de beurspresentatie van KEI, het kennis-, expertise en innovatiecentrum voor stedelijke vernieuwing. KEI wil als een soort databank van gegevens de kwaliteit, het tempo en het rendement van integrale stedelijke vernieuwing vergroten.

Met de aandacht voor binnenstedelijke gebieden neemt ook de vraag naar extra renovatie toe. Al tijdens de BouwRai van 1998 was te zien dat de belangstelling voor het onderwerp renovatie sterk toenam. Liefst twintig procent van de beursbezoekers gaf aan werkzaam te zijn bij een bedrijf dat binnen een jaar een renovatieproject zou uitvoeren. Tijdens de komende beurs speelt vooral de toeleverende industrie hierop in.

BouwRAI 2000 van 11 t/m 14 april geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Reageer op dit artikel