nieuws

Bouw VS: daling in woningbouw en utiliteitsbouw, infra trekt aan

bouwbreed

new york – De uitgaven voor nieuwbouw in de Verenigde Staten zijn in de tweede maand van dit jaar 1 procent gestegen. Als de bouw het in de overige tien maanden even druk blijft hebben, wordt er in 2000 in totaal 1,01 biljoen (1.000 miljard) gulden uitgegeven.

Volgens de jongste cijfers van F.W. Dodge was er meer activiteit in de niet-residentiele bouw, dat maakte een daling goed in de bouw van woonhuizen en de utiliteitsbouw.

De niet-residentiele bouw steeg in februari met 13 procent naar 391,7 miljard gulden. Vooral de commerciele bouw trok fors aan, er werd 56 procent meer uitgegeven aan hotels door onder meer de bouw van een hotel/casino op een indianenreservaat in de staat Connecticut (vlak naast New York) en renovatieprojecten in Los Angeles, Chicago en New York.

Woningbouw

De woningbouw zakte met 7 procent in februari en heeft nu een waarde van 451 miljard gulden. De bouw van eengezinswoningen daalde met 11 procent, maar de kleinere markt voor appartementsgebouwen steeg met 27 procent.

Vooral de bouw van eengezinswoningen begint de gevolgen te voelen van de stijgende hypotheekrente; een hypotheek kostte in februari 8,4 procent. Voorlopig gaat de daling van de bouwactiviteiten voorlopig.

De bouw van openbare werken en de utiliteitsbouw daalde in februari met 4 procent naar 175 miljard gulden. Het weer was in januari erg zacht, waardoor het bouwseizoen vroeger begon.

De bouw van wegen en bruggen daalde met 18 procent vergeleken met januari en het werk aan rivieren en havens zakte 21 procent. Volgens Robert Murray, vice president voor economische zaken van Dodge, zal de inzinking in deze sector maar kort zijn. Het Congres heeft meer geld uitgetrokken voor de bouw en reparatie van de snelwegen tussen de staten. Daarnaast is kort geleden een nieuwe luchtvaartwet aangenomen. Daardoor komt geld vrij dat was vastgehouden totdat de nieuwe wet door het Congres was aangenomen. De hoeveelheid geld voor werk aan luchthavens zal bijna verdubbelen, van 4,5 miljard gulden naar 7,4 miljard het komende fiscale jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels