nieuws

Bouw moet leren van veiligheid in procesindustrie Goede ervaringen met Hazop-techniek

bouwbreed Premium

delft – Als het gaat om veiligheid, kan de bouw veel leren van de procesindustrie. Dat viel te beluisteren tijdens een studiedag van de TU Delft en TNO. HBG heeft goede ervaringen met de zogenoemde Hazop-techniek.

Dat veiligheids- en gezondheidsplannen bij bouwprojecten nog een sluitpost zijn, is bekend. Op een achternamiddag worden de projectgegevens van een eerder gebruikt veiligheidsplan aangepast en aan de verplichtingen is voldaan. Het stuk beland in een la en niemand die er nog naar kijkt, totdat de arbeidsinspectie een boete oplegt. Dan is iedereen even in alle staten, om vervolgens weer terug te vallen in de oude gewoonte.

“En dat blijft zo, zolang de bouw blijft werken zoals hij altijd werkt,” hield B. van Eekelen van PRC Bouwcentrum gisteren de zestig deelnemers voor aan de studiedag ‘Naar een grotere veiligheid in het bouwproces’. “Want er wordt nauwelijks geleerd van eerdere ervaringen. Evaluaties vinden niet plaats en door de versnippering van het bouwproces zijn er maar weinig partijen die het totaal overzien. Bij de scherpe prijsonderhandelingen tussen opdrachtgever, hoofdaannemer en onderaannemers komt de aandacht voor veiligheid maar al te gauw in de knel.”

Deze jammerklank klonk door in de bijdragen van veel sprekers. En steevast keken de sprekers met een schuin oog naar de procesindustrie, waar het met de veiligheid veel beter gesteld lijkt.

Zo zijn bij HBG dochter Hollandse Beton- en Waterbouw, tegenwoordig HBG-Civiel, goede ervaringen opgedaan met de aan de procesindustrie ontleende Hazop-techniek. Dat meldde veiligheidscoordinator F. van der Weerdt van het bouwconcern.

Hazop staat voor HAZard and OPerability study en is volgens Van der Weerdt toepasbaar bij bouwprojecten van de structuurontwerpfase tot en met de bestekfase. Want daar moeten de veiligheidsproblemen die zich bij de uitvoering en in de exploitatiefase voordoen worden onderkend en liefst al op voorhand worden uitgebannen.

Parameters

Bij Hazop neemt een team van deskundigen aan de hand van parameters en sleutelwoorden een productieproces van begin tot eind door. Men neemt bijvoorbeeld parameter temperatuur en sleutelwoord hoog. Stap voor stap wordt dan voor de complete installatie bekeken wat het gevolg is van een hoge temperatuur. Daarna gebeurt hetzelfde met lage temperatuur, hoge en lage drukken, hoge en lage debieten enzovoort, totdat alle risico’s in kaart zijn gebracht.

Deze aanpak heeft HBG Civiel veel voordeel opgeleverd bij de aanpak van een fietstunnel onder het spoor in Amsterdam. Onder de betonnen balken die het spoor dragen en de bovenkant van de tunnel was slechts tien centimeter werkruimte. Veel te weinig om wapeningsstaal aan te brengen of het beton met trilnaalden te verdichten. Door de Hazop-techniek tijdig op het plan los te laten, werden dergelijke problemen al vroeg onderkend en kon het ontwerp worden aangepast, zodat er volgens Van der Weerdt veilig kon worden gewerkt.

In ontwerpfase al risico’s onderkennen

Reageer op dit artikel