nieuws

Boomschorslaag bestrijdt beplakken schakelkasten

bouwbreed

heeswijk-dinther – Het kost monteurs al snel een half uur tot drie kwartier voor ze de deur van een schakelkast van affiches hebben ontdaan. Zo neemt reparatie al snel een halve dag van om en nabij 350 gulden in beslag. Werkmaatschappij CAS van de Van Lieshout Groep uit Heeswijk-Dinther bestrijdt wildplakkers met een gepatenteerd Brits systeem dat behandelde oppervlakten een soort boomschorsstructuur geeft.

Een groot aantal Nederlandse gemeenten en nutsbedrijven laat sinds 1996 hun schakelkasten daarmee wildplakvrij maken. CAS geeft vijf jaar garantie.

Het anti-wildplaksysteem bestaat uit een gronderingslaag, een structuurlaag en een transparante anti-graffitilaag. De ondergrond wordt eerst gereinigd en voorzien van grondverf waarvan de kleur overeenkomt met die van de structuurlaag. Die laatste laag bestaat onder meer uit rubbergranulaat in een lichtgrijze standaardkleur volgens RAL7032. De opdrachtgever kan evenwel zelf de kleur bepalen. CAS benadrukt dat het niet om een dikke verfsoort gaat. Die zou te stroperig uitvallen waardoor ook met een roller nauwelijks structuur aan te brengen is. In voorkomende gevallen is de structuurlaag door middel van stralen ook weer te verwijderen.

Shampoo

De anti-graffitilaag moet gemiddeld eens in de vijf jaar worden vervangen. In de tussentijd worden illegale beschilderingen met een speciale shampoo zonder water en druk weggewassen. Deze methode voorkomt schade aan de apparatuur in de kast. De laag bestaat uit acrylaat of urethaan. Producten op basis van bijenwas voldoen niet voor deze toepassing. Daar gaat het vaak gaat het om semi-permanente beschermlagen die twee tot drie jaar meegaan. Zo wordt het onderhoudsbudget vaker aangesproken; iets wat de opdrachtgever juist wil voorkomen. Daarbij hechten bijenwasproducten alleen goed op minerale ondergronden.

Het Britse systeem hecht op elke ondergrond. Per kast kost een behandeling 1250 gulden waarbij een kast niet groter mag zijn dan 5 vierkante meter. CAS noemt behandeling per kast niet interessant. Niet in de laatste plaats omdat een enkele structuurkast het probleem van de wildplakkerij niet oplost. Dat gebeurt pas wanneer bijvoorbeeld alle verkeersregelkasten in de drukke delen van een gemeente zijn behandeld. In theorie worden dan alleen de kasten in het buitengebied beplakt. In de praktijk gebeurt dat nauwelijks, doordat de affiches daar te weinig attentiewaarde genieten. Projectgewijze aanpak laat de stuksprijs al vrij snel dalen.

Arnhem

Nederland treft sinds 1996 anti-wildplakmaatregelen met het systeem. De gemeente Arnhem liet toen veertig verkeersregelkasten behandelen. Tot nog toe wijzen de ervaringen op een aanmerkelijke preventieve werking. Minder dan 5 procent van de behandelde kasten trekt nog graffitispuiters aan. Opdrachtgevers kunnen voor het verwijderen ervan een abonnement afsluiten. Over het geheel genomen vergt een behandeld oppervlak nauwelijks onderhoud en het weerstaat ‘terloops vandalisme’. De laag is tot een temperatuur van 165 graden Celsius vlambestendig wat betekent dat alleen een gasbrander schade aanricht.

Een medewerker van CAS brengt het anti-wildplaksysteem aan.

Reageer op dit artikel