nieuws

Bomen en glas beschermen wandelaars tegen valwinden

bouwbreed

leeuwarden – Bomen en een glazen arcade moeten wandelaars en fietsers beschermen tegen valwinden en wervelingen die de in aanbouw zijnde Achmea-toren in Leeuwarden veroorzaakt.

Door de hoogte van de verzekeringstoren, 113 meter, kunnen hevige en plotselinge windstoten ontstaan die in het ergste geval fietsers en wandelaars omver kunnen blazen. Een bladerdak en een glazen overkapping moeten dat voorkomen. Naar verluidt deelt Achmea voor 1 miljoen mee in de kosten.

De ontwerper van de toren, architect Jaap van der Lei van Bureau voor Architectuur en Ruimtelijke Ordening A. Bonnema, stelt dat het aanbrengen van de beplanting en het glas meer een kwestie is van voorkomen dan genezen. “In de windtunnel is gebleken dat er gevaar bestaat voor valwinden. Maatregelen voor fietsers en voetgangers zijn dus noodzakelijk. Nu is de praktijk vaak anders dan de theorie, maar we nemen het zekere voor het onzekere.”

De wervelingen ontstaan doordat de wind tegen de toren botst. De tochtstromen langs de gevels die daar het gevolg van zijn, zijn naar boven en naar beneden gericht. Als deze stromen in aanraking komen met de normale, horizontaal gerichte wind, kunnen windversnellingen worden gecreeerd.

Volgens de architect zijn de bomen en de arcade afdoende om de valwinden af te buigen. Maar bureau B+B Stedebouw- en Landschapsarchitectuur in Amsterdam acht het beter het hele gebied rondom de toren te herinrichten. Dan moeten ook de wegen en fietspaden worden verplaatst. Dit blijkt uit een rapport dat B+B maakte naar aanleiding van de Avero-toren, de eerste verzekeringstoren in Leeuwarden. De Achmea-toren komt hiernaast te staan.

Eind 2001 wordt het gebouw opgeleverd. De bomen en de arcade moeten dan ook klaar zijn.

Reageer op dit artikel