nieuws

Beslag op grond bij nutteloze Vlaamse brug Duur kunstwerk paradijs voor skateborders en rolschaatsers

bouwbreed Premium

brussel – Een rechter in het Vlaamse Oudenaarde heeft namens het aannemersbedrijf Rouan beslag laten leggen op de gronden rond een in 1995 gebouwde brug midden in de dorpskern van Sint-Lievens-Esse. De Vlaamse overheid had deze gronden laten onteigenen ten behoeve van de aanleg van een nieuwe vierbaansweg, de N42 tussen Wetteren en Geeraardsbergen in Oost-Vlaanderen.

Met de aanleg van deze weg werd in de jaren tachtig begonnen, maar tot nu toe werden alleen maar enkele stukken weg gebouwd en terwijl met andere nog niet eens een begin werd gemaakt. Het gevolg is dat de prachtige nieuwe witte brug in de dorpskern van Sint-Lievens-Esse, een schakel op de N42, al vijf jaar klaar is maar niet door het verkeer kan worden gebruikt omdat er geen wegen op aansluiten.

Het was de toenmalige Vlaamse minister van openbare werken Kelchtermans van de Christelijke Volkspartij (CVP), die de bouwvergunning verleende voor de nieuwe brug. Tegen de tijd dat de brug klaar zou zijn, zou hij wel voor een bouwvergunning zorgen voor de bijbehorende aansluitende wegen.

Geen binding

De streek waarover het hier gaat is een bolwerk van de CVP zodat niemand twijfelde over het toekennen van de bouwvergunning.

Maar Kelchtermans moest plaats maken voor de socialist Baldewijns, die op zijn beurt werd opgevolgd door zijn partijgenoot Stevaert. Die had evenmin als Baldewijns enige politieke binding met de streek tussen Wetteren en Geeraardsbergen. Zij zagen de noodzaak van de aanleg van een nieuwe N42 niet in en besloten de oude weg te ‘verbeteren’.

Het gevolg was dat de nieuwe brug van Sint-Lievens-Esse in een keer nutteloos werd en zo de nieuwste aanwinst werd van het grote Belgische openluchtmuseum van nutteloze bouwwerken, dat uit tientallen nooit gebruikte bruggen, viaducten en klaverbladen bestaat.

Het aannemersbedrijf Rouan, dat nog met enkele honderden miljoenen franks aan onbetaalde rekeningen zit, zag zijn kans schoon. Via de rechter liet het bedrijf beslag leggen op een aantal gronden langs de N42 en rond de nutteloze brug, die intussen een waar paradijs voor skateborders en rolschaatsers is geworden.

De Vlaamse overheid ging in beroep tegen het vonnis van de rechter. Ze betoogde dat de in beslag genomen gronden wel een ‘openbaar nut’ hebben. Maar de beroepsrechters in Gent betwijfelden dat gezien het feit dat de overheid al vijf jaar lang verzuimt de nieuwe brug op het wegennet aan te sluiten.

Al twee keer werd de zaak zonder resultaat behandeld. Op 30 mei buigen de beroepsrechters zich voor een derde keer over dit dossier. Intussen heeft de nieuwe Vlaamse minister van openbare werken, Van Mechelen (een liberaal), laten weten voorlopig geen bouwvergunning te zullen verlenen voor het verbeteren van de bestaande weg. Hij loopt de kans eveneens voor de rechter te worden gesleept wegens het moedwillig in gevaar brengen van de levens van de verkeersdeelnemers. Iedere week gebeuren daar namelijk twee verkeersongelukken.

Reageer op dit artikel