nieuws

BAM-topman: Bouw ten onrechte onderbelicht

bouwbreed

amsterdam – “Als je kijkt naar de economische prestaties in de bouw, als je kijkt naar de groeicijfers en naar de voorliggende grote projecten, dan is de sector ten onrechte onderbelicht. Ik begrijp niet dat er niet meer belangstelling voor de bedrijfstak is.”

Bestuursvoorzitter ir. W. van Vonno van de Koninklijke Bam Groep presenteerde vrijdag in Amsterdam goede jaarcijfers, maar moest tot zijn spijt constateren dat beleggers de bouwbedrijven niet op hun juiste waarde schatten.

“Onze beurswaarde is helaas maar 282 miljoen gulden”, zei Van Vonno. Hij wilde geen concreet antwoord geven op de vraag hoeveel hoger de beurswaarde van zijn bedrijf zou moeten zijn. Maar gezien de groeicijfers in de branche zou de koers van de beursgenoteerde bedrijven tien keer de winst moeten zijn, in plaats van de huidige zes keer. “Maar op de beurs gaat het meer over Nina Brink dan over Elco Brinkman.”

Portefeuille

Het Bunnikse bouwconcern zag de nettowinst vorig jaar met 30 procent stijgen tot 43 miljoen gulden. De omzet steeg met 14 procent tot 2,4 miljard gulden. De winst per aandeel nam met 15 procent toe.

Momenteel heeft de bouwer nog voor circa 3,5 miljard gulden opdrachten in portefeuille. Voor dit jaar verwacht de bestuursvoorzitter een verdere stijging van de omzet met 6 procent. De winst zal in 2000 met naar schatting 20 procent toenemen. “We hebben dan ook geen behoefte onze strategie fundamenteel te wijzigen”, luidde Van Vonno’s conclusie over de in zijn ogen gunstige resultaten.

BAM behoort tot de top vijf Nederlandse bouwers. Het bedrijf heeft 6100 werknemers. Het overgrote deel van de omzet, 89 procent, komt uit Nederland. Belgie is met 11 procent de tweede thuismarkt. Het concern vervult onder meer een belangrijke rol als ontwikkelaar en bouwer bij en rondom de Amsterdamse Arena.

Het was dan ook geen toeval dat BAM de jaarcijfers presenteerde in de Ajax-tempel. “Met enkele andere bouwers hebben we hier nog voor 1 miljard projecten in uitvoering en 1 miljard staat nog op de rol”, zei de BAM-topman.

Op pagina 5: Acquisities bepalen groot deel van omzetgroei BAM.

Reageer op dit artikel