nieuws

Auto (I)

bouwbreed Premium

Een oude kwaal steekt de kop weer op: de vergelijking van de bouw met de auto-industrie. We zouden van ze kunnen leren. Voordat dit misverstand voortwoekert, de verschillen op rij.

Weet u hoeveel auto’s Nedcar bouwt? Hollands trots is een marginale producent met slechts 250.000 auto’s per jaar. En de bouw? Daar produceren enkele tientallen producenten samen op z’n hoogst 90.000 woningen per jaar. Lees verder in uw lesboek het hoofdstuk ‘schaalverschillen’.

Nedcar zet die 250.000 onder een dak in elkaar. De bouw maakt elk huis op een andere plaats. In weer en wind. Zie verder het hoofdstuk ‘logistiek’ over moeilijke, modderige locaties.

Tellen klantenwensen? Ja, binnen een standaardpakket kleuren, toerentellers en hoofdsteunen. Maar uw kofferbak uitbouwen is in de starre autoproductietechniek onmogelijk. Met dakkapellen en serres naar wens levert de bouw meer flexibiliteit.

Dat toch iedereen in de waan verkeert dat autofabrikanten vooroplopen, dat evenwel is een niet te overschatten lesje imagebuilding.

Reageer op dit artikel