nieuws

Andre Meekes, de nieuwe landgoedeigenaar

bouwbreed

HENGELO – Andre Meekes weet definitief zeker dat hij samen met B & B landschapsarchitecten een landgoed in het Hengelose buitengebied mag ontwikkelen. De provincie Overijssel, die enkele nieuwe landgoederen aan stadsranden in Overijssel wil ontplooien, heeft groen licht gegeven voor zijn plan. Voor de Hengeloer komt daarmee een droom uit: midden in de natuur wonen met de stad onder handbereik. Binnen nu en drie jaar moet die droom gestalte krijgen.

De provincie heeft een definitieve keuze gemaakt uit de zeven kandidaten die in de provincie een landgoed willen ontwikkelen. Op 27 april maakt Overijssel op een gepaste locatie in kasteel ’t Nijenhuis de landgoedeigenaren-in-spe en hun plannen wereldkundig. Meekes heeft zijn oog laten vallen op een tien hectare groot moerasachtig gebied tussen de A1 en de Hengelose Es aan de rand van Hengelo. Het landgoed maakt in de toekomst deel uit van het nog te ontwikkelen 200 hectare groot landschapspark ’t Weusthag. Dit park moet de oprukkende bebouwing vanuit de stad tegenhouden en de ‘natuur’ teruggeven aan de stadsrand. “Ik heb dit plan in nauwe samenwerking met de gemeente ontwikkeld. Die samenwerking liep heel behoorlijk, moet ik zeggen. Uiteraard heeft de gemeente baat bij mijn plan, omdat dit een eerste aanzet vormt tot dat landschapspark.”

Na de provinciale presentatie van het landgoederenproject ontstond in maart 1998 een ware stormloop op de brochures. Ruim zeshonderd exemplaren vlogen de deur uit. Maar toen de aanvragers de brochure en het bijgevoegde inschrijfformulier lazen, haakten velen af. “Ik begrijp wel dat die brochure mensen afschrikt”, knikt directeur Meekes van Boogaart Groep (onder meer groenprojecten en weg- en waterbouw) vanachter zijn bureau. “Het project werd tamelijk gedetailleerd voorgesteld. Op het aanvraagformulier moest je al invullen wie het project zou gaan ontwerpen en uitvoeren, en welke projectontwikkelaar er aan te pas zou komen. Ik heb niks ingevuld, want ik kan niet voorspellen hoe het ontwikkelingsproces gaat verlopen. Het eindresultaat valt nu nog niet te overzien.”

Nu bestaat het gebied tussen de A1 en de Hengelose Es grotendeels uit weilandjes en moerasachtige vegetatie, Meekes streeft ernaar het oorspronkelijke coulisselandschap terug te brengen: weilanden, afgewisseld met houtsingels, drassige kruidentuinen, vennetjes en bos waarvan een aanzienlijk deel nieuw worden aangeplant.

Retentie

Een deel van het huidige waterwingebied wordt ingericht voor retentie omdat het gebied een hoge grondwaterstand heeft. Verder heeft Meekes ideeen voor een arboretum, een verzameling inheemse boomsoorten. Zo wordt de bezoeker betrokken bij het landgoed waardoor kriskras wandelpaden lopen. Ook zal een centraal fietspad niet ontbreken. “De mens wordt absoluut niet vergeten in mijn project”, benadrukt Meekes.

Voor vijver op het landgoed laat hij het landhuis bouwen met een inhoud van duizend kubieke meter. De uit bakstenen opgetrokken villa is gebaseerd op het gedachtegoed van architect Frank Lloyd Wright. Diens typische stijlkenmerken zijn in het in- en exterieur zichtbaar: een sterk horizontaal georienteerde dak- en gevelstructuur, lage buitenmuren en forse dakoverstekken. De monumentale aanblik wordt versterkt doordat het huis op een glooiende groene helling komt te staan.

Het landhuis, ontworpen door Beltman Architecten en Ingenieurs, heeft qua vormgeving en structuur veel weg van het beroemde Robie House in Chigago.

Niettemin verkeert het ontwerp van het huis en de omgeving nog in een voorlopige fase. De functies in het landgoed zijn als vlekken ingetekend.

Het landhuis, ontworpen door Beltman Architecten en Ingenieurs.

Reageer op dit artikel