nieuws

Amsterdammers laten rijke fantasie los op Java-eiland

bouwbreed

amsterdam – De toekomstige invulling van de Kop van het Java-eiland in het Oostelijk Havengebied heeft de fantasie van veel Amsterdammers geprikkeld. Het architectuurinstituut Arcam heeft tijdens de onlangs afgesloten inventarisatie bijna honderd voorstellen ontvangen.

De ideeen varieren van de bouw van een reusachtig zwembad of een grote moskee tot een volkstuinencomplex of een opvallend kunstwerk.

Sommigen hebben compleet uitgewerkte plannen ingediend. Zoals de makers van Internetsite www.dekopvanhetjavaeiland.nl. Zij hebben een cultuurpark bedacht, waarbij op de punt van het eiland een groot kunstwerk wordt geplaatst. Het werk moet een hommage zijn aan de scheepvaart.

De concurrentie is fel. Veel Amsterdammers zouden de stad ook wel willen voorzien van een flinke uitkijkpost. Amsterdam ontbeert wat elke stad wel heeft: een hooggelegen plek vanwaar stad en omgeving zijn te zien. En dergelijk plan maakt weer meer kans dan de aanleg van volkstuinen. De nog niet bebouwde Kop van het Java-eiland is door de gemeente uitgeroepen tot ‘de mooiste plek van de wereld’. De uiteindelijke bestemming moet ten goede komen aan alle bezoekers van de stad en niet alleen aan de bewoners van het Java-eiland.

De komende maanden zullen de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente en Arcam een programma van eisen opstellen. Daarover worden debatten gehouden. Daarna moet de gemeenteraad zich uitspreken.

Reageer op dit artikel