nieuws

Zeelandbrug volgende maand onder handen

bouwbreed Premium

middelburg – De langverwachte reconstructie van de Zeelandbrug begint binnenkort. Het werk is gegund aan Heijmans Nederland in Rosmalen voor een bedrag van 27,6 miljoen gulden.

De werkzaamheden omvatten het aanbrengen van een nieuw wegdek, inclusief betonnen voertuigkeringen (barriers) en het vernieuwen van de voegovergangen die de brugdelen met elkaar verbinden. Tegelijk wordt het wegdek van de aansluitende weggedeelten aan weerskanten van de brug van een nieuw wegdek voorzien. De kleurkeuze voor barriers en wegdek zijn gedaan op basis van onderzoek en door middel van simulaties. De barriers krijgen een lichte kleur, op de wegdekken komen grijstinten.

De werkzaamheden werden in 1997 nog geraamd op 15,6 miljoen gulden. Nu blijkt voor de reconstructie en de aansluitende wegen in totaal 30,3 miljoen gulden nodig te zijn, tweemaal zoveel als gedacht. De provincie heeft andere projecten moeten schrappen om de reconstructie mogelijk te maken.

De Zeelandbrug is in 1965 in gebruik genomen. Vervanging van het wegdek is kostbaar en gecompliceerd. Reden voor de provincie om dit zo lang mogelijk uit te stellen. Verder uitstel is niet verantwoord, omdat asfalt los komt van het betonnen brugdek. Na het opheffen van de tol in 1993 is de verkeersintensiteit op de brug sterk toegenomen.

Fietspad

De Zeelandbrug is gemaakt van beton. Voorgespannen betonnen elementen zijn uitgebouwd vanuit pijlers – 52 in totaal – met een tussenruimte van ongeveer 95 meter. In het midden tussen twee pijlers zijn de brugliggers gekoppeld met deuvels en schokdempers. Daar zitten ook de voegovergangen.

Tijdens de reconstructie kan de burg niet door (brom)fietsers worden gebruikt. De ruimte van het fietspad is nodig voor werkverkeer en autoverkeer, dat het grootste deel van de reconstructie de brug kan blijven gebruiken, zij het met beperkte snelheid. Van 18 september tot en met 9 oktober dit jaar is de brug gesloten voor alle verkeer. Verkeer moet dan omrijden via de stormvloedkering in de Oosterschelde.

Reageer op dit artikel