nieuws

Wayss & Freytag gaat zwaar onder het mes

bouwbreed

HBG zag zijn nettowinst in 1999 licht toenemen tot 138 miljoen gulden. Het jaar ervoor was dat 132 miljoen. De komende drie jaar verwacht het concern het nettoresultaat te verdubbelen. Voor het lage resultaat was Wayss & Freytag volledig verantwoordelijk. Dat gaat dan ook wederom onder het mes.

De Duitse operaties van HBG staan nog steeds zwaar in de min. In 1999 werd daar een verlies geboekt van in totaal 241 miljoen; 158 miljoen in de operationele sfeer en 83 miljoen in de projectontwikkeling. Deze verliezen komen volledig voor rekening van Wayss & Freytag. De inmiddels hergeconsolideerde Raulf Bau draaide quitte en de andere dochter Müller Altvatter draaide quitte plus.

Tijdens de presentatie van jaarcijfers kondigde HBG-topman Veraart dan ook aan dat er nog verder gesneden zal worden in W&F. Had het bedrijf in 1996 nog ruim vijfduizend werknemers, eind 1999 waren het er nog 2850. Dit aantal zal nog met enkele honderden verder worden teruggebracht.

W&F Noord en Oost draaien beneden wat HBG zou willen. “Die vestigingen gaan dicht. Die area wordt gecovered door Raulf”, aldus Veraart. W&F Zuid loopt redelijk, terwijl West versterkt moet worden, zo kondigde hij aan. Ook de verlieslijdende projectontwikkeling wordt verder afgebouwd. Aan de andere kant wordt echter weer een winstgevende projectontwikkelingslijn opgebouwd.

Dit alles moet erin resulteren dat het Duitse verlies dit jaar teruggaat naar 87 miljoen en in 2001 naar 30 miljoen. Vanaf 2002 moet er met winst worden gedraaid. Hierdoor zal het totale HBG een winstgroei van 30 procent per jaar te zien moeten geven, zo zei Veraart.

In 2000 ziet hij in de sfeer van projectontwikkeling vooral groei in PFI-projecten in Engeland, een voor HBG relatief nieuwe tak van sport. “En zoals u van ons gewend bent, gaan we daar voorzichtig mee om. De komende tijd gaan we ervaring opdoen met projecten tussen de 10 en 30 miljoen Engelse ponden. Daarna gaan we voor de grotere projecten”, aldus Veraart.

Ramingen

Behaalde het concern in 1999 een nettowinst van 138 miljoen, in 2000 zal dat 180 miljoen worden. En ondanks conservatieve ramingen voorziet Veraart in 2001 een nettowinst van 240 miljoen, die in 2002 verder oploopt naar 310 miljoen.

Veraart kondigde verder aan de winst in de toekomst anders te zullen berekenen. Nu schrijft HBG de winst pas als een project is afgelopen. Zeker bij veel langlopende projecten geeft dat een nogal jojo-achtig effect aan de cijfers. In de toekomst gaat HBG de winst proportioneel op jaarbasis bijschrijven, waardoor er een duidelijker relatie komt tussen jaaromzet en jaarwinst.

Jaarcijfers HBG

x – mln 1999 1998

Omzet 11.012 10.427

Resultaat 200 150

Nettowinst 138 132

Cashflow 343 343

Reageer op dit artikel