nieuws

‘Voor verdubbeling winst heeft HBG Boskalis niet nodig’

bouwbreed Premium

HBG blijft het vijandige bod van Boskalis afwijzen. Topman J. Veraart kondigde gisteren een verdubbeling aan van de winst in drie jaar. “Aan die winstgroei kan Boskalis niets toevoegen en al helemaal niet in de bouw.”

Niet in het belang van de aandeelhouders, medewerkers, bouwpartners en opdrachtgevers. Zo kwalificeerde Veraart de overnamepogingen van Boskalis tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Die zijn zodanig dat de bestuursvoorzitter verwacht dat de aandeelhouders HBG trouw blijven. “Natuurlijk zullen er enkelen zijn die hun aandelen snel te gelde willen maken.”

Voor 1999 zijn de resultaten van HBG nog niet om over naar huis te schrijven. Dit is volledig te wijten aan de activiteiten in Duitsland, waar een verlies werd gedraaid van 158 miljoen. De lijken zijn daar echter uit de kast, reden waarom HBG een winstgroei voorziet van 30 procent per jaar, resulterend in een verdubbeling in 2002.

Marge

Een andere reden voor zijn afwijzing is dat HAM al jaren beter presteert dan Boskalis. HAM behaalde de afgelopen jaren telkens een nettomarge van 10 tot 11 procent. In 1999 was het zelfs 14 procent, maar dat percentage kwam tot stand door het aflopen van een groot werk. Boskalis zit met een marge van zo’n zeven procent.

Het belangrijkste punt voor Veraart is evenwel dat hij de overnamepoging van Boskalis als vijandig ervaart. “Een vijandige overname is geen goed vertrekpunt voor een succesvol samengaan. Voor de Centrale Ondernemingsraad, de Europese Ondernemingsraad en het management van HBG is het onaanvaardbaar. De vertrouwensbasis is ernstig geschaad. Ook dat is geen goed vertrekpunt”, stelt Veraart.

Schaalvergroting

Dat weerhoudt hem er niet van te constateren dat schaalvergroting in de bagger zinvol is en blijft. “Dat geldt in principe ook voor een mogelijk samengaan van Boskalis met HAM. Zo’n samengaan moet dan wel passen binnen de bewezen structuren van HBG”, meent Veraart. Samenwerking houdt in elk geval in dat de baggerpoot niet wordt losgeknipt van de rest van HBG. “Wij willen de hele keten bestrijken. Van begin tot eind. Van diepzee tot woestijn.” Juist het losknippen is zijn grootste angst bij welke samenwerkingsvorm dan ook als Boskalis het voor het zeggen heeft.

“Wij doen aan wandelen, voetballen, hockey en waterpolo. Boskalis heeft alleen waterpolo. Maar hij wil het ook voor het zeggen hebben bij voetballen en hockey. Dat kan niet”, aldus Veraart.

Hij hoopt nog steeds dat de aandeelhouders van de Belgische baggeraar Deme met hem om de tafel komen zitten om verder te praten over een overname van Deme door HBG. Dat Boskalis veel meer over heeft voor Deme maakt voor hem niet zoveel uit. “Ik heb begrepen dat de aandeelhouders niet alleen naar het geld kijken.”

Daarmee doelt hij erop dat minstens twee aandeelhouders Deme Vlaams willen houden. “Wij hebben onderkend dat Deme een goed en trots bedrijf is. Wij zijn dan ook akkoord gegaan met de hoofdzetel in België. Maar wel zo dicht mogelijk bij de grens.”

Op pagina 5: Wayss & Freytag gaat zwaar onder het mes.

Reageer op dit artikel