nieuws

Vezelkabel levert stroomloos licht

bouwbreed

oud-alblas – Overal licht en nooit een lamp hoeven verwisselen of rekening houden met kortsluiting. IBG Fiber Optics uit Oud-Alblas biedt daarvoor de zogeheten vezelverlichting aan. Kabels uit glasvezel brengen het licht van een sterke lamp op elke gewenste plaats.

Het licht komt uit een speciale projector. Die levert in de standaarduitvoering wit, blauw, groen en paars licht. Gesynchroniseerd geven meerdere projectoren dezelfde kleur. Een projector voorziet maximaal 450 vezels van 0,75 millimeter van licht. Het type lamp bepaalt mede de lichtsterkte. De vermogens van halogeenlampen liggen tussen 20 en 250 watt; die van gasontladingslampen tussen 100 en 1000 watt. Een halogeenlamp van 250 watt gaat gemiddeld 600 uur mee. Een vergelijkbare gasontladingslamp zo’n 6000 uur.

Eindlicht

Optische vezelkabel leidt zonder verlies van licht ook door kleine radia. De monteur koppelt de kabel op de locatie met de projector en kan later zonder meer uitbreiden. Zogeheten eindlichtkabels geven alleen aan het uiteinde licht. De vezels zitten in een ondoorzichtige PE-mantel. Een kabel telt 3 tot 225 vezels. Per meter beloopt het transmissieverlies 6 procent. Licht kan ook over de hele lengte uitstralen. Aan een zijde verlicht kunnen deze ‘sideglow’-kabels maximaal 15 meter lang zijn. Aan twee kanten verlicht maximaal 50 meter. De kabel wordt gebruikt voor lichtlijnen. De lichtprojector levert hiervoor minimaal 190 watt. In de sideglow zitten 25 of 50 vezels in een transparante, T-vormige mantel uit PVC. Een kabel is dan goed te verwerken in profielen. De kabel wordt ook geleverd met een ronde mantel uit hetzelfde materiaal. In het laatste geval zijn de vezels gevlochten waardoor een felle lichtafgifte ontstaat. Op die manier kan de kabel neonbuizen vervangen bij geveldecoratie, lichtlijnen vormen of indirect verlichten.

Uitgevoerd als onderwaterspots kunnen vezels ‘stroomloos’ natte ruimten verlichten. Armaturen kunnen in het beton meegestort.

Reageer op dit artikel