nieuws

Van Amsterdam met lightrail naar strand

bouwbreed

Een lightrail vanaf Amsterdam moet in IJmuiden dwars door het centrum gaan rijden naar het Kennemerstrand. De provincie Noord-Holland onderzoekt de mogelijkheden voor een traject over bestaande spoorlijnen van Amsterdam naar Haarlem.

Per wanneer de lightrail in gebruik kan worden genomen, is nog niet bekend. De lijn vanaf Amsterdam zal bij Haarlem worden gesplitst met een tak naar IJmuiden en een tak naar Zandvoort voor de badgasten. “De lijn naar IJmuiden is behalve voor toeristisch vervoer ook belangrijk voor woon-werkverkeer”, aldus wethouder Westendorp van Velsen.

Voor een deel van het traject kan de bestaande rails van de oude spoorlijn naar Haarlem worden gebruikt. In IJmuiden loopt de geplande route door het centrum via de Lange Nieuwstraat, Planetenweg, Bellatrixstraat en de Ampèrestraat.

Het ‘Lovers-spoor’, dat in IJmuiden langs de Kanaaldijk en de haven ligt, zal niet worden gebruikt. Westendorp: “Het traject van Lovers loopt excentrisch, terwijl wij juist met de lightrail dwars door het centrum willen gaan.”

Een mogelijkheid is ook dat de lightrail in IJmuiden gedeeltelijk het tracé van de Zuidtangent volgt. Deze vrije busbaan wordt aangelegd tussen het Amsterdamse IJburg via Amstelveen, Schiphol en Haarlem naar IJmuiden. Als deze route wordt gevolgd, zal op het traject van de busbaan rails moeten worden aangelegd.

Westendorp: “Hoe de plannen voor de lightrail er precies uit komen te zien, wordt nu besproken met de provincie en zal pas in een later stadium van het onderzoek bekend worden.”

Reageer op dit artikel