nieuws

Tien mooiste daken van Nederland gaan op reis

bouwbreed

De tien mooiste daken van Nederland zijn niet plat. Daar heeft de jury van Het Prominente Dak goed op gelet. De geselecteerde daken vormen het onderwerp van de reizende expositie ‘Nederland onder dak’, die vrijdag werd geopend in het Kenniscentrum van Hibin, de vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland.

Directeur Tommel van het Nationaal Woning Instituut reikte een boek met foto’s en interviews uit aan de tien winnaars. De stichting Het Prominente Dak liet ook maquettes maken van de gekozen projecten. Die vormen de kern van de reizende tentoonstelling. Drs. ing. H.J.M. van Zandvoort, algemeen directeur van Bouwfonds Woningbouw, opende de expositie.

De prijsvraag, het boek en de tentoonstelling maken deel uit van een grote actie ter promotie van het hellende dak. Achter de stichting Het Prominente Dak zitten fabrikanten en verwerkers van producten voor hellende daken, zoals KPN Teewen (dakpannen), Ubbink (dakaccessoires), Koramic (pannen), de verenigingen van dakdekkers, Velux (dakramen), Eternit (dakplaten) en het Centrum Hout. Zij zagen de opmars van het platte dak met lede ogen aan en sloegen de handen ineen.

“Een jaar of vijftien geleden zette de trend in. Er werd iets te gemakkelijk gezegd: maak er maar een plat dak van”, aldus F. Goos van Het Prominente Dak. “Gelukkig is het nu weer op zijn retour. Misschien heeft onze actie wel een beetje geholpen. We willen af van het idee, dat een zadeldak oubollig is. We dagen architecten uit over het dak na te denken en er iets leuks mee te doen.”

De tien winnende daken zijn dan ook stuk voor stuk opvallend en het zijn niet allemaal zadeldaken. De expositie van ‘de tien mooiste daken van Nederland’ zal te zien zijn in scholen, openbare gebouwen en architectuurcentra. Op die manier moet het dak meer in de belangstelling komen en zal de markt voor dakpannen, -ramen en -accessoires groeien.

Reageer op dit artikel