nieuws

Stormhout orkaan als hulp voor Kosovo

bouwbreed

Het stormhout dat de orkaan Lothar heeft veroorzaakt, moet worden gebruikt voor de wederopbouw van Kosovo. Zo luidt de claim van de boerenbond in het Zwarte Woud.

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft de getroffen boeren al 112 miljoen gulden beschikbaar gesteld, van de regering in Berlijn is 35 miljoen gulden onderweg. Maar volgens voorzitter Wendelin Ruf van Boerenbond Baden is die steun absoluut ontoereikend. Ruf eist dat de Europese Unie houten bouwelementen, houten huizen en andere houten producten beschikbaar stelt voor Kosovo om de nood van de landbouw te ledigen.

De boeren in het Zwarte Woud vinden dat ze na het razende bezoek van orkaan Lothar op 26 december lelijk in de kou zijn blijven staan. De bosbouw vormt in het zuiden van Duitsland een belangrijk onderdeel van het bedrijfsplan. Het hout dient als appeltje voor de dorst en wordt doorgaans aangesproken als grotere investeringen moeten worden gedaan.

Het zit de boeren in Baden dwars dat de Europese Unie van plan is de toegezegde steun aan Kosovo te financieren door te korten op de landbouwbegroting. Dan slaat Ruf liever twee vliegen in één klap: boerenhout voor Kosovo. “De prijs van het hout is met eenderde gedaald. De opbrengsten zijn nauwelijks nog voldoende om het stormhout op te ruimen en de bossen te herstellen”, aldus Ruf.

Reageer op dit artikel