nieuws

Stadsdeel Westerpark redt Markthal

bouwbreed

De monumentale Centrale Markthal op het Food Center-terrein aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam mag niet worden gesloopt. Het stadsdeel Westerpark is nu voor plaatsing van de hal op de Rijksmonumentenlijst.

Volgens het stadsdeel vertegenwoordigt de hal een belangrijke cultuurhistorische en architectonische waarde op stedelijk en nationaal niveau. De markthal is in 1932 ontworpen door architect Lansdorp. Behalve in Amsterdam zijn nergens in Europa nog dergelijke bouwwerken uit de jaren dertig te vinden.

Met dit besluit komt het stadsdeel terug op haar sloopplannen. Aanvankelijk werd de hal gezien als een sta in de weg voor een goed functionerend distributiecentrum. Pas onder druk van het comité Behoud de Centrale Markthal met vooraanstaande deskundigen op het terrein van architectuur, stedenbouw en monumentenzorg, ging het stadsdeelbestuur overstag.

Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen hoe de huidige hal geschikt kan worden gemaakt voor moderne bedrijfsvoering binnen het Food Center.

Op het terrein zijn ruim honderd bedrijven werkzaam.

Reageer op dit artikel