nieuws

Sneller bouwen leeft sterk onder aannemers

bouwbreed Premium

Grote aannemers reageren overwegend positief op de plannen die Hollandsche Beton Groep (HBG) en TNO ontwikkelden om de bouwtijd van huizen met de helft te bekorten.

HBG en TNO maakten onlangs bekend dat ze binnenkort huizen gaan bouwen in de helft van de tijd die er thans voor staat. Het gebruik van prefabmaterialen, ‘intelligente’ onderdelen, zoals verwarmingselementen die slechts op één manier kunnen worden geplaatst en de inzet van zelfsturende bouwteams maken dit mogelijk.

“Het is een heel mooi streven”, zegt F. van Lith, secretaris van de Raad van Bestuur van bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen. Het bedrijf is zelf een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden om sneller te bouwen. Daarbij legt het de nadruk op de mogelijkheden om moderne technieken in te zetten.

Ruwbouw

Ook Bas Kluts, adjunct directeur van Hillen & Roosen uit Amsterdam, sluit niet uit dat het inderdaad mogelijk is de bouwtijd te bekorten. “Je moet dan veel meer materiaal gebruiken dat kant en klaar uit de fabriek komt. Dergelijk materiaal is vaak kwalitatief van hoge kwaliteit.” Kluts meent dat het vooral mogelijk is om in de ruwbouw tijdwinst te boeken. Wat betreft de afbouw zijn er volgens hem minder mogelijkheden. “Je moet al die onderaannemers op tijd bijelkaar zien te krijgen. Of dat lukt is sterk de vraag. Ik ben er van overtuigd dat je voor de afbouw minimaal tien werkbare dagen nodig hebt.”

Ook J. Padberg, directeur van Era Bouw in Zoetermeer, is positief. Hij spreekt van een “belangwekkend onderzoek”. Volgens hem is het goed mogelijk om sneller te bouwen. Zijn eigen bedrijf heeft dit proces ook in gang gezet. ERA Personal Housing heeft gevorderde plannen om in een periode van drie maanden een huis te bouwen. In Amerika is dat al normale praktijk. Daar worden nieuwe huizen in drie maanden gestoffeerd en wel opgeleverd.

Hij wijst er nadrukkelijk op dat sneller bouwen niet ten koste mag gaan van de arbeidsomstandigheden. “We moeten terdege rekening houden met de mensen die het werk moeten uitvoeren. Sneller bouwen is oké, mits tegelijkertijd de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats beter worden.”

Systematisch

Een woordvoerder van de Utrechtse aannemer VIOS geeft geen uitgebreide reactie. “Wij bouwen vooral binnenstedelijk, derhalve is dit onderwerp voor ons minder relevant.”

“Sneller bouwen is mogelijk”, constateert G.W. Poortman, directeur van de Apeldoornse vestiging van Nijhuis Bouw. “Dat is een ontwikkeling die ook binnen ons bedrijf speelt. Voorwaarde is dat je systematisch bouwt en dat je op grote schaal gebruikmaakt van geprefabriceerde materialen. Het oude concept van ‘stenen stapelen’ kun je dan niet gebruiken.”

Reageer op dit artikel