nieuws

Rechtszaak om inschrijving bij tunnelproject Spanje

bouwbreed

De inschrijvingsprocedure voor het spectaculaire bouwproject van twee uit rots gehouwen tunnels voor de nieuwe hogesnelheidstrein in Spanje, is uitgelopen op een rechtszaak.

Het bouwconcern Dumez-GTM, dat is uitgesloten van deelname, vecht de beslissing via de rechter aan. Het bouwproject dreigt hierdoor grote vertraging op te lopen.

Dumez-GTM, dat de meeste ervaring heeft met de aanleg van tunnels, presenteerde de goedkoopste offerte ter waarde van 2,2 miljard gulden. Het ministerie van Openbare Werken heeft de opdracht echter aan de concerns ACS, Dragados en OHL – waartoe Hochtief behoort – toegekend. Deze drie zullen elk een onderdeel van de aanleg van de twee 25 kilometer lange tunnels voor hun rekening nemen. Volgens Dumez-GTM is dit een onbegrijpelijke beslissing. Het bedrijf beweert dat drie verschillende concerns niet in staat kunnen zijn hun projecten op elkaar af te stemmen. Ze gebruiken verschillende bouwtechnieken.

Bovendien voldoen hun offertes volgens de onderneming niet aan de internationale normen voor de aanleg van tunnels voor hogesnelheidstreinen. De drie concerns willen tunnels van 8,5 meter breed aanleggen, terwijl Dumez-GTM een breedte van 9,3 meter heeft voorgesteld. Dumez-GTM stelt dat die extra ruimte noodzakelijk is om de luchtdruk die passagiers op hun trommelvliezen voelen zoveel mogelijk te beperken.

Reageer op dit artikel