nieuws

‘Paradijs voor bouwer’

bouwbreed Premium

“Als bouwer en projectontwikkelaar loopt je hier het water in de mond”, zegt Martin van Hoogevest, directeur van het gelijknamige bouwbedrijf uit Amersfoort. “Bilbao is natuurlijk erg ver weg, maar het zou voor ons bedrijf wel een uitdaging zijn om hier aan de slag te gaan.”

Van Hoogevest maakt vanuit zijn betrokkenheid bij de Kamer van Koophandel Gooi- en Eemland deel uit van het Utrechtse reisgezelschap. Uit wat hij in een paar dagen heeft gezien, leidt hij af dat er in Bilbao de komende jaren voor minstens tien miljard gulden aan werk ligt. “En dat is nog exclusief de schoonmaak van de rivierbodem.”

Voor zijn eigen, middelgrote bouwbedrijf ziet hij niet echt mogelijkheden. “We hebben in Nederland nog genoeg te doen”, zegt hij. Maar voor grote Nederlandse ontwikkelaars ligt hier een interessante markt, aldus Van Hoogevest. “Nederlandse bedrijven zouden het goed aan kunnen. Dat hebben ze trouwens elders in Europa al laten zien.”

Van Hoogevest is onder de indruk van de aanpak van Bilbao. “Fantastisch hoe ze dat doen. Ze hebben het lef om gewoon te beginnen. Bovendien bouwen ze op een buitengewoon hoogwaardig niveau. Wat hier staat, is bijna voor de eeuwigheid. Wat ze heel goed gezien hebben, is dat kwaliteit een aantrekkelijkheid op zichzelf wordt. Dat is nou visie.”

Visie

Visie die in Nederland volgens Van Hoogevest wel aanwezig is, maar vaak genadeloos wordt afgestraft. “Een kop die boven het maaiveld uitsteekt wordt afgehakt. We hebben in Nederland onze calvinistische cultuur, onze inspraakprocedures en onze regelgeving tegen. Dat maakt het bij ons allemaal een stuk moeilijker.”

Mooie projecten zijn er in Nederland ook wel, vindt Van Hoogevest. “Kijk maar naar wat in Den Haag of Rotterdam gebeurt. Alleen haalt het net niet helemaal het kwaliteitsniveau van Bilbao. Ik ken geen projecten die hiermee te vergelijken zijn in bijvoorbeeld materiaalkeuze en detaillering. Daar hebben we in Nederland blijkbaar toch niet het geld voor over.”

Reageer op dit artikel