nieuws

Optreden

bouwbreed Premium

In het commentaar van 23 maart j.l. verwijt Cobouw het Haagse gemeentebestuur in scherp gekozen bewoordingen bestuurlijk falen.

Directe aanleiding is de afsluiting van de Utrechtsebaan eind april. De commentator gebruikt deze ingreep om bestuurlijk Den Haag met de grond gelijk te maken. ‘Aftreden, en snel’ is de journalistieke boodschap; een oproep die dezer dagen in bredere journalistieke kring nogal populair is. In de afgelopen tien jaar is er voor méér dan vijf miljard geïnvesteerd in Den Haag Nieuw Centrum. Is dat allemaal zonder problemen verlopen? Vast niet. Maar feit is dat het Haagse centrum de afgelopen jaren, en nog steeds, één van de grote bouwplaatsen van Nederland is. Dat van die vijf miljard aan investeringen meer dan vier miljard afkomstig is uit de markt, toont aan dat de stad momenteel een plek is waar ontwikkelaars, bouwers en investeerders graag actief zijn. Zo is het stadhuis er gekomen en bouwt men momenteel volop aan de Resident. Op diverse plekken in het hartje van de stad zijn nieuwe gebouwen verrezen of bestaande gebouwen van functie veranderd. Boven de Utrechtsebaan zijn gebouwen neergezet. En dat proces van vernieuwing is nog niet afgesloten. en openbaar vervoer. Andere projecten staan op stapel. De Koningstunnel bij het Centraal Station wordt deze zomer geopend. De Verlengde Lozerlaan zorgt al weer enige tijd voor een betere toegankelijkheid van het Zuidwestelijk deel van de stad. De Noordelijke Randweg is in aanbouw. Bestuurlijk onvermogen?

Ja, en de Utrechtsebaan moet straks een week lang dicht. Niet omdat de gemeente een kleinigheidje over het hoofd heeft gezien. Feit is dat de Utrechtsebaan voor reparatie hoe dan ook een week dicht had gemoeten, vroeger of later. Dat feit wordt de lezers van Cobouw in het commentaar gemakshalve onthouden. Zo’n weg afsluiten doe je niet lichtvaardig. Het zijn besluiten die gepaard gaan met een enorme inspanning aan communicatieve acties en met een goede timing (in een vakantieperiode).

Commentaren schrijven is vast en zeker geen makkelijke klus. Grote steden vitaal houden evenmin. Totdat de Haagse gemeenteraad daar anders over denkt prefereer ik ‘optreden’ boven ‘aftreden’.

Reageer op dit artikel