nieuws

NBM-Amstelland krabbelt overeind

bouwbreed Premium

“Na mijn afscheid kom ik niet terug, misschien in India en dan alleen als hond.” Dit bleek niet de enige voorspelling van André Baar die niet uitkwam. Vorig jaar had de bestuursvoorzitter van NBM-Amstelland de beleggers immers ook een mooie winstgroei beloofd. Baar is terug. En niet als hond, zoals hij de verzamelde pers geruststelde.

Gisteren in Amsterdam zei Baar zich te kunnen inleven in alle teleurstelling rond de presentatie in september van de halfjaarcijfers. “Wij zijn altijd open en accuraat geweest in onze prognoses.” De bestuursvoorzitter liet weten het tot zijn taak te beschouwen het imago van NBM-Amstelland ‘uit te deuken’.

Na de winstval van 43 procent over het eerste halfjaar heeft de bouwer zich in de tweede helft van 1999 enigszins weten te herstellen. De winst kwam 18,5 procent lager uit dan in 1998 en stopte daarmee op 161,4 miljoen gulden. De omzet ging met 6 procent omhoog tot bijna 5,7 miljard gulden.

Hoewel Baars kristallen bol vorig jaar wat barstjes vertoonde, waagde de bestuurder zich nu toch aan verwachtingen voor het lopende jaar. Hij ziet een winstgroei van 30 procent bij een nettomarge van 3,5 procent.

Over de lange termijn durfde hij gisteren nog niet zoveel kwijt. De komende maanden wil hij zich bezinnen op de aard, samenstelling, omvang en aansturing van zijn bedrijf. Hij gaat nadenken over het marktaccent en bovendien over eventuele allianties.

Markten

“Daarbij nemen wij de markten ook geografisch onder de loep. Maar we gaan niet naar België. Die cultuur begrijpen wij niet. En ook niet naar Engeland. We kijken met name in Duitsland vlak over de grens naar handelsmogelijkheden. Ik denk niet dat wij tijdens mijn leven nog zullen bouwen in Duitsland.”

Ten slotte wilde Baar nog kwijt dat hij op dit moment met niemand in gesprek is.

Maar, zo beloofde hij tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers: “Over een paar maanden weten wij meer.”

Op pagina 5: NBM dankt hogere omzet vooral aan acquisities.

Reageer op dit artikel