nieuws

Miljoenen voor restauratie van Wrights ‘Fallingwater’

bouwbreed Premium

De Amerikaanse staat Pennsylvania stelt 3,5 miljoen dollar beschikbaar voor de restauratie van ‘Fallingwater’, het beroemde huis boven de waterval in Mill Run dat in 1936 werd ontworpen door Frank Lloyd Wright.

Het huis was bedoeld als buitenhuis voor de familie van Edgar Kaufmann, eigenaar van een warenhuisketen. In 1939 was het huis klaar, inclusief gastverblijf en ruimten voor het personeel. Tot de jaren zestig diende Fallingwater als buitenhuis voor de familie Kaufmann.

De kosten van onderhoud en renovatie werden echter te hoog. Daarom schonk Edgar Kaufmann junior het huis in 1963 aan de staat Pennsylvania. Die zette het beroemde huis onmiddellijk op de lijst van toeristische trekpleisters.

De tijd en de 140.000 bezoekers die Fallingwater jaarlijks bezoeken, hebben de afgelopen jaren echter hun tol geëist. Een deel van het houten fundament moet dringend worden vernieuwd, het houten binnenwerk en het meubilair zijn aan een uitgebreide opknapbeurt toe, dak en terrassen moeten opnieuw waterdicht worden gemaakt en er moet een modern afwateringssysteem komen.

De beroemde trap die de verbinding vormt tussen de zitkamer en de waterval is niet veilig meer. Op twee plaatsen wordt het huis zelfs provisorisch gestut.

“Fallingwater is een van Amerika’s architectonische juwelen. Zowel het huis zelf als de onmiddellijke omgeving worden nu radicaal onder handen genomen. Dat kost tijd en geld maar dat is deze trekpleister van onze staat en van heel Amerika meer dan waard”, verklaart de directeur monumentenzorg van Pennsylvania.

Reageer op dit artikel