nieuws

Miljoen voor systemen behandeling afvalwater

bouwbreed Premium

arnhem – De provincie Gelderland trekt een miljoen gulden uit om de invoering van individuele behandelingssystemen van afvalwater, IBA’s, te stimuleren. Dat maakte milieugedeputeerde Jacobs bekend tijdens de Rioned-dag in Utrecht.

Volgens Jacobs zijn IBA’s technisch rijp om te worden ingezet voor het zuiveren van afvalwater van huishoudens in buitengebieden die niet zijn aangesloten op de riolering. Het zuiveringsrendement bedraagt inmiddels 80 tot 90 procent; drie keer zo hoog als de septictank. Het prijsverschil is inmiddels ook gedaald tot 2000 gulden. Kiwa legt bovendien de laatste hand aan de certificering van IBA’s. De provincie legt voor de eerste duizend IBA’s duizend gulden bij. Gelderland moet voor 2005 nog een oplossing vinden voor 27.000 huishoudens die nu hun afvalwater ongezuiverd lozen op het oppervlaktewater.

Reageer op dit artikel