nieuws

Mengsels

bouwbreed

In Amsterdam was het een rel. Of er in het Stedelijk Museum auto’s mogen komen van de sponsor van de nieuwbouw. In Rotterdam is het stilzwijgend al gebeurd. Wie in Boymans na de tekeningen van Klee toe is aan koffie, mag in het restaurant aanschuiven naast een kleine middenklasser.

Niets is meer zichzelf. Het museum is showroom. Winkelen is funshoppen. De televisie biedt infotainment. Tijdschriften staan vol advertorials. Het pelgrimspad naar Santiago di Compostella is opgeleukt met kunst. Het is fusion cooking alom.

Is er nog een plek die onbelast is? Waar de dingen enkelvoudig zijn, zichzelf, en de grenzen niet vertroebeld. Een ruimte van stilte, waarin de eigen geest zich vrijelijk kan ontplooien.

Als in de buitenwereld die plaatsen niet meer te vinden zijn, rest slechts een ‘innere emigration’. De hersenpan als laatste bastion van precisie en concentratie.

Reageer op dit artikel