nieuws

Makelaars krijgen extra tijd om certificering te regelen

bouwbreed

Makelaars krijgen extra tijd om certificering van hun branche te regelen. Het niet langer beschermen van de titel en het afschaffen van de beëdiging van de makelaar wordt uitgesteld tot 1 januari 2001.

Alleen de Nederlandse Mededingingsautoriteit kan nog roet in het eten gooien als de certificeringsregeling te beperkend is.

Dat bleek gisteren tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. Minister Korthals van Justitie wil geen wettelijke overgangsregeling bij de afschaffing van de titelbescherming. Het Rijk moet zo snel mogelijk de wettelijke regels afschaffen en ruimte bieden aan zelfregulering van de marktpartijen. “Dan nog zou het verschil blijven bestaan tussen makelaar en taxateur zonder dat daar objectieve toetsingscriteria aan ten grondslag liggen”, aldus de minister.

De betreffende brancheorganisaties – waaronder NVM – hebben de tijd gekregen een alternatief te ontwikkelen, maar dat is nog niet gereed. De Tweede Kamer stemde daarom in met een uitstel van maximaal driekwart jaar.

Opleidingsniveau

D66-Kamerlid Van Walsem gaf nog wat tips: “Denk aan een gedegen opleidingsniveau. Middelbaar beroepsonderwijs is echter voldoende. Verder is een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering en onafhankelijke geschillencommissie nodig.”

De minister kondigde aan dat zowel aan het een als het ander wordt opgezet. Ook wordt gewerkt aan centraal registratiesysteem van gecertificeerde makelaars die herkenbaar zijn voor de huizenkoper.

Niet rationeel

Korthals gaf aan dat de lat voor de certificering niet te hoog mag liggen, omdat de NMa dan geen toestemming zal geven. Verscheidene Kamerleden wezen de minister op het belang van een goede certificatieregeling. “Het is niet de bedoeling dat knoeiers en beunhazen de markt kunnen overnemen. Het kopen van een huis is niet puur rationeel, dus bescherming van de consument is nodig”, waarschuwde Kamerlid Vendrik van GroenLinks.

Reageer op dit artikel