nieuws

Leerlingen leveren zelf warmte voor school

bouwbreed Premium

In Zutphen wordt vrijdag het nieuwe gebouw van de Vrije School De Berkel officieel geopend. Het is bestemd voor de bovenbouw. Behalve door een bijzondere vormgeving, valt het project op door het energiesysteem. De leerlingen zelf zijn de belangrijkste warmtebron, via het ‘thermisch activeren’ van de betonvloeren.

Het schoolbestuur wilde een gebouw met een ‘eigentijdse uitstraling, waarin de onderwijsfilosofie van de school duidelijk afleesbaar is’. De ontwerper, Rau & Partners Architektenburo, kwam hieraan tegemoet door ‘dynamisch gevormde paviljoens met leslokalen vrij te rangschikken rond een amorf middengebied’.

Door het open karakter van de paviljoenstructuur is het omringende landschap overal in het gebouw voelbaar, stelt de architect. Hiermee wordt uiting gegeven aan een belangrijk uitgangspunt voor het onderwijs aan de Van Berkelschool: om zich op de maatschappij te kunnen voorbereiden, moeten leerlingen in contact staan met de buitenwereld.

Het hart van het gebouw wordt gevormd door een multifunctionele theaterzaal, bestemd voor zowel leerlingen van de school als voor de inwoners van Zutphen. Naast de gebruikelijke leslokalen voorziet het ontwerp in ateliers voor verschillende kunstuitingen en praktijklokalen. Onder meer heeft de school een eigen smederij en een meubelmakerij.

Vloerverwarming

Bijzonder is de energiehuishouding van de school. Installateur WTH heeft een vloerverwarmingssysteem ontwikkeld, dat voortborduurt op het systeem van ‘thermisch activeren’. Dit systeem, dat in Duitsland is ontwikkeld, is door Velta-Nederland al in een aantal kantoren in Nederland toegepast.

WTH gebruikt flexibele leidingen die op de breedplaatvloeren worden gelegd, waarna deze worden opgestort. Via warmtepompen wordt de warmte die de leerlingen afgeven, opgeslagen in het beton en in het grondwater, en vervolgens weer gebruikt voor de verwarming van het gebouw. Volgens de berekeningen moet die warmte zo’n 85 procent van de tijd voldoende zijn om in de vraag te voorzien.

Voor extreme situaties is er nog wel een cv-installatie als bijverwarming.

Reageer op dit artikel